Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Kontrola optužnice protiv Kneževića i Đurđića 18. aprila

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Pobjeda/Analitika

Kontrola optužnice protiv Kneževića i Đurđića 18. aprila Foto: Tanjug/bankar.me

Kontrola optužnice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića i nekadašnjeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića zbog osnovane sumnje da su nezakonito izdali garancije ove banke na iznos od 12.500.000 eura zakazana je za 18. april, saopšteno je iz Višeg suda u Podgorici.

Optužnim aktom Kneževiću se stavlja na teret da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršeno putem podstrekavanja, a Đurđiću zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Prema ranijem pisanju Pobjede, odbjegli biznismen Duško Knežević je odbio da Atlas banci, u kojoj je većinski vlasnik, vrati ukupno 15,2 miliona eura koliko je koštala garancija sa zateznom kamatom za njegove poslove sa kompanijom Kaspia Property, a što je potvrđeno i presudom Apelacionog suda, kasnije i odlukom Vrhovnog suda.

Vlasnici Kaspie, koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, isplatili su Kneževiću 12,5 miliona eura za kupovinu hotela „Princes“.

Na nagovor Kneževića Atlas banka je izdala garancije za taj novac koji, međutim, nikada nije prebačen na račun Atlas banke.

Osam miliona eura Knežević je od Azerbejdžanaca uzeo na ruke, a četiri i po miliona uplaćeno je na njegova dva računa 14. januara 2014.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, aktivirana je garancija Atlas banke.

Garancija je aktivirana po nalogu Privrednog suda u Podgorici pred kojim su Azerbejdžanci pokrenuli spor protiv Duška Kneževića.

Knežević i izvršni direktor banke Đorđe Đurđić su u sporu tvrdili da Azerbejdžanci nikada nijesu dali ni centa i da se nije radilo o pravoj garanciji nego o nacrtu garancije.

Pravosnažna presuda u korist Kaspie Property donesena je krajem prošle godine, pa je banka platila 12,5 miliona eura, iznos na koji je glasila garancija i 2,7 miliona eura na ime zatezne kamate Kneževićevog duga.

Izvršenje ove presude i istraga Specijalnog tužilaštva vezano za poslovanje e-komerca Atlas banke, čija je posljedica izuzimanje 63 miliona eura od strane Višeg suda, gurnuli su banku u privremene mjere, a prošle nedjelje je Centralna banka proglasila stečaj u ovoj banci.

Knežević se pod istragom Specijalnog tužilaštva našao zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, utajom poreza i ucjenama.

On je nedostupan crnogorskim vlastima, pa je za njim raspisana crvena međunarodna potjernica. Prva hapšenja u aferi "Atlas" bila su krajem decembra kada su u Specijalno tužilaštvo privedeni Brankica i Biljana Bašović, Đorđe Đurđić i Marko Nikolić.

Tri sedmice nakon toga uhapšeni su Velibor Milošević, Đurđić, Emir Kalamperović, Miodrag Knežević, Tomislav Žižić, Tomica Knežević, Petar Knežević, Vlatko Rašović, a prijava je podnijeta protiv stranih državljana Olge Udilove, Andreja Kononenka, Ekaterine Kononenko, Ariskija Timofejeva, Zvonka Gobeljića i Nebojše Šovrana.

U pritvoru su Đurđić, Milošević i Miodrag Knežević.

Komentari

ines23,

Zato sto je radio sta je radio zato se sad krije po Londonu, jer on je napravio privredni kriminal.

Vitinka,

Koliko je samo tuzbi dobio ovaj covjek upravo zbog toga sto je svakog zivog pokrao!

Vojnik777,

Knezevica sto prije u zatvor

Iskra95,

Knezevic je organizator kriminalne grupe, koja je sve radila zarad finansijske koristi i to na stetu mnogih radnika

ProfesorK,

Ovaj Knezevic da ima imalo obraza isplatio bi zarade svojim radnicima ne bi se hvalio svojim "uspjesnim" poslovanjem a ljudima duguje 800.000 eura.

Ostavi komentar

0/300