Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Novi episkop Crnogorske crkve sasluživao s mitropolitom Vaseljenske patrijaršije, Srbi protestuju, oglasio se Kijev

| Postavio/la: Antena M

Novi episkop Crnogorske crkve sasluživao s mitropolitom Vaseljenske patrijaršije, Srbi protestuju, oglasio se Kijev

Piše: Vladimir Jovanović

Śutra, na Trojčindan, u crkvi Svetoga Ivana Pravednoga na Cetinju, služiće se Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će arhimandrita Borisa Bojovića hirotonisati u čin episkopa Crnogorske pravoslavne crkve.

Tim povodom srpski portali pišu da je arhimandrit Boris „nakada pevao u horu Mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Podgorici”, potom je rukopoložen za sveštenika Crnogorske crkve, a „danas saslužuje sa mitropolitom Emanuilom”.

Emanuil Adamakis, rođen 1958. na Kritu, mitropolit je galski Vaseljenske patrijaršije i najbliži saradnik Vaseljenskoga Patrijarha. Uopšte, među poznatijim je autoritetima savremene Istočno-pravoslavne crkve.

Emanuil je 2016. bio gost Amfilohija Radovića prilikom osvećenja Sabornoga hrama SPC u Baru. Tokom prošle godine, Emanuil je bio jedan od egzaraha Vaseljenskoga Patrijarha u Ukrajini i bio je meta bijesa Ruske pravoslavne crkve i njoj bliskih medija.

Budući episkop Crnogorske crkve, Boris, sasluživao je sa mitropolitom Emanuilom 25. maja o.g. u Kijevu. Vijest o tome brzo se proširila. Prema srpskim portalima, SPC je uputila protest Vaseljenskoj patrijaršiji. Tim povodom, autokefalna Pravoslava crkva Ukrajine, juče se oglasila saopštenjem.

„U vezi sa širenjem navoda stranih medija o Pravoslavnoj crkvi Ukrajine s učešćem u liturgiji 25. maja 2019. godine, među više od 150 saslužitelja i arhimandrita Borisa, koji sada pripada od strane Vaseljenske patrijaršije nepriznatoj jurisdikciji u Crnoj Gori (Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi), obavještavamo o sljedećem:

Prije nego što je primila Patrijaršijski i Sinodalni tomos o autokefaliji (6. januara 2019), Crkva u Ukrajini je vodila dijalog sa onim pravoslavcima koji su htjeli da komuniciraju sa njom. Po prijemu tomosa, Pravoslavna crkva Ukrajine ima i održava crkveno-kanonsku komunikaciju sa Vaseljenskom patrijaršijom i samo sa crkvama sa kojima komunicira Vaseljenska patrijaršija. Učešće pomenute osobe (arhimandrita Borisa) u liturgiji ne znači da će Pravoslavna crkva Ukrajine priznati jurisdikciju kojoj pripada ili da ima crkveno-kanonsku komunikaciju sa ovom jurisdikcijom. Ako je neko povrijeđen ovim događajem, onda vas uvjeravamo da se to nije desilo namjerno.

 Nadamo se da će se u budućnosti sva crkvena pitanja koja zabrinjavaju pobožni crnogorski narod, a koja su već dugo zabrinjavala i ukrajinski narod, riješiti radi punote Pravoslavne crkve, u skladu s kanonskim redom, uz učešće Vaseljenske patrijaršije kao Prvoprijestolne i majke-Crkve.

Takođe se nadamo da će ljubljena u Hristu sestra, Srpska pravoslavna crkva, uspostaviti crkveno-kanonski dijalog sa Pravoslavnom crkvom Ukrajine, na šta je poziva tomos Vaseljenske patrijaršije. Na taj će se način sva pitanja koja se javljaju u odnosima između pomjesnih crkava rješavati na uobičajen način, u duhu bratske ljubavi, a ne kroz medijske publikacije”, navodi se u saopštenju Press-službe Kijevske mitropolije Pravoslavne crkve Ukrajine.

Podśetimo, arhiepiskop iz Vaseljenske patrijaršije, Danilo Zelinski, zimus je izjavio: „Podržavam tezu da svaka nacija i svaka zemlja, koji žele svoju pravoslavnu crkvu, imaju pravo da je osnuju i zatraže priznavanje svoje crkve od drugih pravoslavnih crkava. Uključujući i Makedoniju i Crnu Goru”.

Danilo, arhiepiskop Vaseljenske patrijaršije, podržava pravo Crne Gore da ima svoju autokefalnu Crkvu!

Ruski patrijarh, Kiril Gundjajev, nedavno je u intervjuu za srpski list „Politika” kazao da su „Makedonija i Crna Gora sada nezavisne države, a to znači da aktuelnost kanonskih granica Srpske pravoslavne crkve prema tomosu iz 1922. Fanar može lako osporiti”…

Posvećenje Borisa Bojovića u novoga episkopa Crnogorske pravoslavne crkve počinje śutra u 10 sati.

 

Komentari

Miro,

@Sanja Mislite da bi trebalo da ih sakrije? Da selektira i objavljuje iskljucivo ono sto ide u prilog jasno profilisanoj uređivackoj politici? Pa zar tada ne bi bila kao In4s, Dan i Vijesti? Upravo zbog ovako postenog novinarstva, Antena M je najcjenjeniji medij u Crnoj Gori.

Sanja,

Pokusavam da razumijem zasto Vlado objavljuje ovakve tekstove u potonje vrijeme ali ne mogu shvatiti Antenu M nikako da ih prenosi! Kao da su ih iz BG diktirali!

čestitke,

preosvećeni boris, dostojan! na mnogajaaa ljetaaaaa!

Ostavi komentar

0/300