16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi episkop Crnogorske crkve sasluživao s mitropolitom Vaseljenske patrijaršije, Srbi protestuju, oglasio se Kijev

Društvo

Tag Gallery
Comments 4

Novi episkop Crnogorske crkve sasluživao s mitropolitom Vaseljenske patrijaršije, Srbi protestuju, oglasio se Kijev

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Śutra, na Trojčindan, u crkvi Svetoga Ivana Pravednoga na Cetinju, služiće se Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će arhimandrita Borisa Bojovića hirotonisati u čin episkopa Crnogorske pravoslavne crkve.

Tim povodom srpski portali pišu da je arhimandrit Boris „nakada pevao u horu Mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Podgorici”, potom je rukopoložen za sveštenika Crnogorske crkve, a „danas saslužuje sa mitropolitom Emanuilom”.

Emanuil Adamakis, rođen 1958. na Kritu, mitropolit je galski Vaseljenske patrijaršije i najbliži saradnik Vaseljenskoga Patrijarha. Uopšte, među poznatijim je autoritetima savremene Istočno-pravoslavne crkve.

Emanuil je 2016. bio gost Amfilohija Radovića prilikom osvećenja Sabornoga hrama SPC u Baru. Tokom prošle godine, Emanuil je bio jedan od egzaraha Vaseljenskoga Patrijarha u Ukrajini i bio je meta bijesa Ruske pravoslavne crkve i njoj bliskih medija.

Budući episkop Crnogorske crkve, Boris, sasluživao je sa mitropolitom Emanuilom 25. maja o.g. u Kijevu. Vijest o tome brzo se proširila. Prema srpskim portalima, SPC je uputila protest Vaseljenskoj patrijaršiji. Tim povodom, autokefalna Pravoslava crkva Ukrajine, juče se oglasila saopštenjem.

„U vezi sa širenjem navoda stranih medija o Pravoslavnoj crkvi Ukrajine s učešćem u liturgiji 25. maja 2019. godine, među više od 150 saslužitelja i arhimandrita Borisa, koji sada pripada od strane Vaseljenske patrijaršije nepriznatoj jurisdikciji u Crnoj Gori (Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi), obavještavamo o sljedećem:

Prije nego što je primila Patrijaršijski i Sinodalni tomos o autokefaliji (6. januara 2019), Crkva u Ukrajini je vodila dijalog sa onim pravoslavcima koji su htjeli da komuniciraju sa njom. Po prijemu tomosa, Pravoslavna crkva Ukrajine ima i održava crkveno-kanonsku komunikaciju sa Vaseljenskom patrijaršijom i samo sa crkvama sa kojima komunicira Vaseljenska patrijaršija. Učešće pomenute osobe (arhimandrita Borisa) u liturgiji ne znači da će Pravoslavna crkva Ukrajine priznati jurisdikciju kojoj pripada ili da ima crkveno-kanonsku komunikaciju sa ovom jurisdikcijom. Ako je neko povrijeđen ovim događajem, onda vas uvjeravamo da se to nije desilo namjerno.

 Nadamo se da će se u budućnosti sva crkvena pitanja koja zabrinjavaju pobožni crnogorski narod, a koja su već dugo zabrinjavala i ukrajinski narod, riješiti radi punote Pravoslavne crkve, u skladu s kanonskim redom, uz učešće Vaseljenske patrijaršije kao Prvoprijestolne i majke-Crkve.

Takođe se nadamo da će ljubljena u Hristu sestra, Srpska pravoslavna crkva, uspostaviti crkveno-kanonski dijalog sa Pravoslavnom crkvom Ukrajine, na šta je poziva tomos Vaseljenske patrijaršije. Na taj će se način sva pitanja koja se javljaju u odnosima između pomjesnih crkava rješavati na uobičajen način, u duhu bratske ljubavi, a ne kroz medijske publikacije”, navodi se u saopštenju Press-službe Kijevske mitropolije Pravoslavne crkve Ukrajine.

Podśetimo, arhiepiskop iz Vaseljenske patrijaršije, Danilo Zelinski, zimus je izjavio: „Podržavam tezu da svaka nacija i svaka zemlja, koji žele svoju pravoslavnu crkvu, imaju pravo da je osnuju i zatraže priznavanje svoje crkve od drugih pravoslavnih crkava. Uključujući i Makedoniju i Crnu Goru”.

Danilo, arhiepiskop Vaseljenske patrijaršije, podržava pravo Crne Gore da ima svoju autokefalnu Crkvu!

Ruski patrijarh, Kiril Gundjajev, nedavno je u intervjuu za srpski list „Politika” kazao da su „Makedonija i Crna Gora sada nezavisne države, a to znači da aktuelnost kanonskih granica Srpske pravoslavne crkve prema tomosu iz 1922. Fanar može lako osporiti”…

Posvećenje Borisa Bojovića u novoga episkopa Crnogorske pravoslavne crkve počinje śutra u 10 sati.

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

baba

svaka cast srecno.Crnogorska drzava i crkva pa da pocinemo vise od uzurpatora.Oni kao da neznaju bozje zapovjesti???

Miro

@Sanja Mislite da bi trebalo da ih sakrije? Da selektira i objavljuje iskljucivo ono sto ide u prilog jasno profilisanoj uređivackoj politici? Pa zar tada ne bi bila kao In4s, Dan i Vijesti? Upravo zbog ovako postenog novinarstva, Antena M je najcjenjeniji medij u Crnoj Gori.

Sanja

Pokusavam da razumijem zasto Vlado objavljuje ovakve tekstove u potonje vrijeme ali ne mogu shvatiti Antenu M nikako da ih prenosi! Kao da su ih iz BG diktirali!