11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kvalitetna zdravstvena zaštita nije luksuz

Izvor: Ilustracija

Društvo

Comments 0

Kvalitetna zdravstvena zaštita nije luksuz

Izvor: Dnevne novine

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Kvalitetna zdravstvena zaštita nije luksuz razvijenih zemalja, ona iziskuje sistemski pristup i nema alternativu, poručeno je juče na predstavljanju Nacionalne strategije za kontrolu i obezbjeđivanje kvaliteta zdravstvene zaštite. Treba insistirati, poručila je šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović, na integrisanoj zdravstvenoj zaštiti sa fokusom na građanina i njegove potrebe.

“Kvalitetna zdravstvena zaštita pretpostavlja detaljne procjene i podaci kažu da u visoko razvijenim zemljama jedan od deset slučajeva pružanje zdravstvene zaštite rezultira neželjenim događajem, a sedam na 100 hospitaliozvanih pacijenata dobije neku bolničku infekciju” istakla je Brajović.

Prema procjenama, 30 do 40 odsto pacijenata dobije zdravstvenu uslugu koja nije utemeljena na naučnim dokazima i važećim kliničkim smjernicama, dok, kako je rekla, u 20 do 25 odsto slučajeva bude pružena zdravstvena zaštita koja nije potrebna ili šteti zdravlju pacijenta.

“Kvalitetna zdravstvena zaštita nije prerogativ i luksuz razvijenih zemalja. Kvalitetna zdravstvena zaštita je stvar političke odluke i iziskuje sistemski pristup”, istakla je Brajović i dodala da su potrebni kompetentni menadžeri za upravljanje zdravstveni ustanovama, ulaganje u kadar, poboljšanje informacionog sistema i digitalne tehnlogije, racionalna i efikasna upotreba lijekova, krvi.

Kvalitet zdravstvene zaštite, kazala je direktorica direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite u Ministarstvu zdravlja Vesna Miranović spada u pojmove čije se značenje čini razumljivim i jasnim, ali se ni poslije dugogodišnjeg teorijskog i praktičnog interesovanja naučne i stručne javnosti za kvalitet nije došlo do prihvaćene definicije i indikatora.

“Cilj standardizacije postupaka koja je definisana Strategijom je ušteda vremena, da odmah po stupanju u zdravstveni sistem usvojiš set alata koji omogućavaju da u svakoj situaciji postupaš na isti način štiteći tako pacijenta” kazala je Miranović.

SZO je, dodaje, pokrenula mehanizme da se zdravlje prihvati kao najznačajniji faktor sveukupnog razvoja društva i promjena kroz opšte principe strategije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR