11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Inspekcija: Elektroprivreda da zavari ventil i ukloni ga tokom prvog remonta

Društvo

Comments 0

Inspekcija: Elektroprivreda da zavari ventil i ukloni ga tokom prvog remonta

Izvor: Pobjeda/Analitika

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Elektroprivreda treba odmah da trajno ukloni drenažni ventil na liniji povratne vode u prvim remontnim radovima u Termoelektrani.

Dok to ne uradi, ventil treba blokirati (zavariti) kako bi se spriječilo izlivanje otpadnih voda u Vezišnicu.  

To je jedna od mjera koje su naložile ekološka i inspekcija za vode nakon što su obavile nadzor povodom ekološkog akcidenta, pomora ribe, koji se desio u petak u Pljevljima.

"Inspektori su konstatovali da tri instalisana drenažna ventila na mostu rijeke Vezišnice nijesu ograđena i fizički obezbijeđena od pristupa neovlašćenih lica.

Odgovorna lica iz TE su izjavila da nijesu imali tehnološku potrebu da aktiviraju ventil, a da je nepoznato lice aktiviralo drenažni ventil na liniji povratnih voda sa odlagališta Maljevac, pri čemu je došlo do izlivanja otpadnih voda u rijeku Vezišnicu i dalje u rijeku Ćehotinu", piše u izvještaju o inspekcijskom nadzoru.

Inspektori su naložili da ostala dva drenažna ventila od dvije linije hidrauličnog transporta pepela i šljake EPCG može koristiti jedino pri remontu postrojenja i pod uslovom da se ispušta višak vode, tek nakon ispiranja sistema čistom vodom i ovlašćena laboratorija uzme uzorke, koja će potvrditi propisan kvalitet za ispuštanje u prirodan recipijent.

"Elektroprivreda, odmah po prijemu rješenja, treba da fizički obezbijedi instalisane ventile na mostu rijeke Vezišnice, kako bi se onemogućio pristup neovlašćenim licima", piše u rješenju inspekcije od 9. jula.

Među mjerama koje su propisane, naloženo je EPCG da u roku do 90 dana pronađe i realizuje trajno efikasno tehničko rješenje za upravljanje otpadnim vodama na odlagalištu Maljevac.

Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka

"Ekološka inspekcija i Inspekcija za vode će podnijeti zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog lica, Elektroprivrede Crne Gore a.d. Nikšić i odgovornog lica u pravnom licu, izvršnog direktora", navedeno je u izvještaju ekološkog i vodnog inspektora povodom pomora ribe u Pljevljima.

Takođe, podnijele su zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja štete u životnoj sredini ili neposredne opasnosti od štete, Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine za Elektroprivredu Crne Gore TE Pljevlja, shodno odredbama Zakona o odgovornosti za štetu u životnoj sredini, kako bi se izvršila sanacija posljedica zagađenja.

"Uzorci voda iz rijeke Vezišnice i Ćehotine, kao i uzorci uginule ribe dostavljeni su ovlašćenoj laboratoriji CETI Podgorica na analizu, a ,,problem vezan za uginuće ribe i dalje postupanje u nadležnosti je poljoprivrenog inspektora Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR