Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Mitrić: Pored Filipa "Trećeg" sada imamo i Vesnu "Treću"

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Pobjeda/Analitika

Mitrić: Pored Filipa "Trećeg" sada imamo i Vesnu "Treću" Foto: Screenshot

Profesor međunarodnog privatnog prava u penziji i bivši predsjednik Ustavnog suda dr Blagota Mitrić za Pobjedu je, komentarišući novi mandat Vesne Medenice na čelu Vrhovnog suda ponovio stav od ranije – Ustav iz 2007. godine ne poznaje treći uzastopni mandat.
 
"To što Sudski savjet tumači kako tumači u potpunoj je suprotnosti sa članom 2 Ustavnog zakona za primjenu Ustava iz 2007. godine, u kom je precizno napisano da oni koji su bili na funkciji u bivšoj zajedničkoj državi Crne Gore i Srbije nastavljaju da rade i prave kontinuitet sa novim mandatom.

Ovaj član je decidan i jasan u toj ustavnoj činjenici, a ova norma ima i snagu ustavne norme", rekao je Mitrić.

Može, kako je dodao, da čestita članovima Sudskog savjeta „jer naći takvu pravnu finesu za ogroman broj čitalaca predstavlja se kao gotova stvar, a to znači da se radi o dobrim pravnicima“.

"To kod mene, kao njihovog nekadašnjeg profesora, počev od predsjednika Sudskog savjeta Mladena Vukčevića, te članice Vesne Simović-Zvicer, ne može da prođe, kao ni kod iole upućenijih pravnika", naglasio je Mitrić.

Profesor Mitrić smatra da je "olakšavajuća" okolnost što se niko osim Medenice nije javio na oglas.

"Ipak, od najvišeg suda u državi, kako ga Ustav definiše, birati predsjednika Vrhovnog suda treći put uzastopno, osim što je neustavno, ugrožava pravni poredak i pravni sistem Crne Gore", ocijenio je Mitrić.

Slična mu je ova situacija kao kada je bivši predsjednik države Filip Vujanović biran treći put na tu poziciju.

Pored Filipa "Trećeg" sada imamo i Vesnu "Treću", zaključio je Mitrić.

Ostavi komentar

0/300