Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Počela sanacija prekograničnog ekološkog problema na Bojani

| Postavio/la: Milena Aprcović

Počela sanacija prekograničnog ekološkog problema na Bojani Foto: MPRR

Tokom dana, kako je i najavljeno iz Ministarstva poljoprivrede i Uprave za bezbjednost hrane, počela je akcija čišćenja donjeg toka rijeke Bojane, odnosno uklanjanja leševa uginule živine koja danima pluta rijekom.

"Čišćenje i sanacija ovog ozbiljnog prekograničnog ekološkog problema trajala je do noći, a biće nastavljena odmah ujutro. S obzirom na uočenu količinu kesa koje se nalaze uzvodno uz obalu Bojane, na potezu od ušća do naselja Rače, procjenjuje se da će za sakupljanje svog tog otpada biti potrebno više dana. 

U akciji uklnjanja životinjskog otpada, osim predstavnika Ministarstva i Uprave za bezbjednost hrane, učestvovali su i pripadnici Granične policije i Direktorata za vanredne situacije – Službe zaštite i spašavanja.

Pod nadzorom veterinarskog inspektora danas prikupljen životinjski otpad je neškodljivo uništen, što je izvršila ovlašćena veterinarska ambulanta u saradnji sa kumunalnom službom", navedeno je u saopštenju resornog Ministarstva.  

Podsjećaju da su reagujući na prijavu građana da se značajna količina ugunulih kokošaka ponovo u posljednjih sedmicu pojavila u Bojani, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Uprave za bezbjednost hrane danas su boravili na Bojani, u cilju hitnog rješavanja ovog problema i sprečavanja negativnih posljedica po životnu sredinu i građane.

"Sve ukazuje da je riječ o prekograničnom problemu koji se mora rješavati u komunikaciji sa nadležnim službama u Albaniji, kako se ovakvi ekološki incidenti koji ne priliče zemljama sa aspiracijama da budu članice EU, ne bi više ponavljali", zaključeno je u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300