13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Frontex važan partner u borbi protiv kriminala

Društvo

Comments 0

Frontex važan partner u borbi protiv kriminala

Izvor: rtcg.me

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Sporazum s Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu, Frontex-om, za Crnu Goru mnogo znači, kažu iz Uprave policije. Sporazum nam, kako objašnjavaju, omogućava da u slučaju problema možemo pozvati pripadnike Frontex-a da pomognu našoj policiji u obezbjeđivanju granice. Pomoć posebno znači u borbi protiv ilegalnih migracija, ali i prekograničnog kriminala.

U slučaju rizika i nemogućnosti da sama adekvatno obezbijedi granicu, naša policija od prije nekoliko dana, u pomoć može pozvati predstavnike Frontex-a, odnosno Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

"Da zajedno s nama, podvlačim, na naš poziv, štite našu granicu. Svi ti službenici dolaze u svojim uniformama, sa svojom opremom za nadzor i kontrolu granice, što nama mnogo znači, jer oni imaju mnogo savremeniju i bolju opremu od nas", kaže pomoćnik direktora Uprave policije Vesko Damjanović.

Osim što evropski policajci zajedno s našima mogu patrolirati duž državne granice, Crna Gora od Evropske agencije može zatražiti i stručnu pomoć u nadgledanju granice.

Sporazum s Frontex-om mnogo znači, kaže Damjanović, posebno u vremenu kad se cijeli svijet suočava s ilegalnim migracijama i organizovanim kriminalom.

"Vidjeli smo posljednjih dana koliko se usložnjava situacija u Siriji aktivnostima turske vojske i tako dalje. Može se destiti da se opet pokrene taj masovni priliv migranata preko Grčke i Albanije put Crne Gore ili nekom drugom rutom. U tom dijelu će nam značajno pomoći ovaj sporazum".

U Upravi policije se, ipak, nadaju da neće biti potrebe da traže pomoć od evropskih kolega. Ukoliko se to desi, sve aktivnosti moraće da sprovode uz saglasnost crnogorskih službenika i da postupaju u skladu sa zakonskim propisima Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR