7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije razgovarao sa ambasadorkom UK: "Dijalog put ka prevazilaženju problema"

Izvor: Foto: MCP

Društvo

Comments 0

Amfilohije razgovarao sa ambasadorkom UK: "Dijalog put ka prevazilaženju problema"

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Molebani i litije koje se organizuju po crnogorskim gradovima predstavljaju izvorno, narodno iskazivanje stava protiv nepravde i diskriminacije, bez ikakvog stranog ili političkog uticaja, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski  SPC Amfilohije.

On je danas u Cetinjskom manastiru primio ambasadorku Ujedinjenog Кraljevstva u Crnoj Gori, Alison Кemp.

Kako je saopšteno iz Mitropolije, u dužem i srdačnom razgovoru, mitropolit i ambasadorka su razmijenili mišljenja o aktuelnim društvenim zbivanjima u Crnoj Gori, a posebno o posljedicama koje je na širem društvenom planu izazvao nedavno usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Кemp je, kako su kazali iz Mitropolijem, pojasnila svoj stav da svaka država ima pravo da donosi zakone iz različitih oblasti društvenog života, u skladu sa ljudskim pravima i vladavinom prava.

„Ambasadorka cijeni miran način na koji učesnici molebana i litija izražavaju svoj stav i svjesna je jačine osjećanja koje ovo pitanje pobuđuje u društvu. Takođe je ukazala da u svakoj društvenoj situaciji, a posebno u ovako osjetljivim momentima, dijalog treba biti put ka prevazilaženju problema“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Amfilohije ambasadorki dodatno pojasnio ciljeve i razloge zbog kojih se širom Crne Gore organizuju molebani i molitvene litije po gradskim ulicama i trgovima.

„Posebno je podvukao da je riječ o izvornom, narodnom iskazivanju stava protiv nepravde i diskriminacije, a bez ikakvog stranog ili političkog uticaja“, kazali su iz Mitropolije.

Kako su naveli, Amfilohije je ukazao na problematičan i netransparentan postupak pripreme i usvajanja zakona, ali i na negativne posljedice koje je proizveo na širem društvenom planu.

„Iskazao je očekivanje da će međunarodna zajednica biti principijelna po ovom pitanju i da neće dozvoliti da se pitanje prava na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja različito tretira u Crnoj Gori u odnosu na evropsku i civilizacijsku praksu i dostignuti nivo međunarodnih standarda o slobodi vjere kao osnovnog ljudskog prava“, kaže se u saopštenju.

Amfilohije je ponovio da je crkva opredijeljena za dijalog, ne samo sa Vladom nego i sa širom društvenom zajednicom.

„Ali da je, radi rješavanja ovog problema, neophodan iskreni, inkluzivni, transparentni i stručni dijalog sa Vladom, prvenstveno povodom najspornijih odredbi zakona koje su izvor problema, a tek potom i o drugim otvorenim pitanjima poput temeljnog ugovora, restitucije i drugih“, dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR