10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hapšenja Kneževićevih saradnika zbog sumnjive višemilionske transakcije Globbal karbona

Ekonomija

Comments 1

Hapšenja Kneževićevih saradnika zbog sumnjive višemilionske transakcije Globbal karbona

Izvor: Pobjeda

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević naredila je juče hapšenje Duška Kneževića, vlasnika Atlas grupe i troje njegovih saradnika Brankice Bašović, Đorđa Đurića i Marka Nikolića.

Knežević, međutim, nije priveden u Specijalno tužilaštvo jer je već petnaestak dana u Londonu, dok su Bašović, Đurđiću i Nikoliću nakon višesatnog saslušanja određen pritvor do 72 sata.

Advokat Zoran Piperović, zastupnik Duška Kneževića, kazao je da ne zna što se njegovom branjeniku stavlja na teret, ali je potvrdio da ga je vlasnik Atlas grupe kontaktirao juče ujutro.

Tačno je da me je gospodin Knežević kontaktirao telefonom, ne rekavši mi gdje se nalazi, a ja zbog pristojnosti nisam pitao gdje je – rekao je Piperović Pobjedi i dodao da su se dogovorili da mu dostavi punomoćje u elektronskoj formi, o čemu je telefonski obavijestio specijalnu tužiteljku Lidiju Vukčević.

Punomoćje mu, kako je objasnio advokat Piperović, treba da bi prisustvovao saslušanjima Kneževićevih saradnika.

Zastupnik Đorđa Đurđića, advokat Lazar Aković, izjavio za Pobjedu da je njegov branjenik zadržan 72 sata nakon saslušanja kod tužiteljke Lidije Vukčević, zbog mogućeg uticaja na svjedoke. Aković je kazao da je Đurđić izjavio da se ne osjeća krivim i najavio je podnošenje žalbe na odluku o pritvoru.

Đurđić je bivši glavni izvršni direktor Atlas banke, a sada je u drugoj banci, dok je Nikolić bio glavni izvršni direktor do dolaska prinudne uprave.

Brankica Bašović, kojoj je nakon saslušavanja određen pritvor od 72 sata, je dugogodišnja Kneževićeva sradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su Attika land i Mogren hill. U srijedu uveče uhapšena je njena kćerka Biljana Bašović, kojoj je, takođe nakon ispitivanja u specijalnom tužilaštvu, određen pritvor od 72 sata.

Prema saznanjima Pobjede, ova hapšenja su vezana za transakcije kompanije Global karbon u periodu od 2008. do 2010. godine. Global karbon je još jedna Kneževićeva firma, čiji je osnivač Invest banka Montenegro. Biljana Bašović je izvršna direktorica i ovlašćena zastupnica te firme, koja je i sada aktivna.

Sumnja se da je novac sa računa IBM-a prebacivan na račun Global karbona, a odatle na račune kompanija čiji su izvršni direktori i ovlašćena lica radila u drugim Kneževićevim kompanijama. Potom se novac prebacivao dalje, ali se nije vraćao banci.

Kako je Pobjedi nezvanično rečeno, sumnja se da se radi o višemilionskim iznosima, a tačne cifre bi trebalo da pokaže vještačenje. Marko Nikolić je 2008. godine radio u Atlas investu, potom je bio CFO (chief financial officer) u Atlas grupi, pa tri godine zamjenik izvršnog direktora Atlas banke i od septembra 2017. godine glavni izvršni direktor te banke. Đorđe Đurić je u periodu koji istražuje Specijalno tužilaštvo bio direktor Atlasmont fonda sve do imenovanja za glavnog izvršnog direktora Atlas banke krajem 2013. godine.

Iz Atlas grupe juče nije bilo reakcija na ova privođenja i zahtjev za hapšenjem predsjednika. Iz kompanije koja radi PR za Kneževića nam je rečeno da bi moglo da se pojavi saopštenje, što se nije desilo. Iz ove grupe je, nakon hapšenja Biljane Bašović, stiglo oštro saopštenje u kojem traže od specijalnog državnog tužioca da ,,prestane da teroriše njihove zaposlene“.

- Ovakvi potezi Specijalnog državnog tužioca nastavak su pritiska na zaposlene u farsičnoj istrazi o navodnom pranju novca. To je sadašnja sumnja SDT-a, nakon što su mu pale u vodu sumnje o utaji poreza. Tako će i ove pasti u vodu, tim prije što SDT mora biti upoznat sa dokumentom Centralne banke koja je, provjeravajući poslovanje E -komerc servisa, ustanovila da se on u potpunosti odvija u skladu s propisima - saopštili su tada iz Atlas grupe.

Međutim, ova istraga Specijalnog tužilaštva nema nikakve veze sa E-komerc servisom IBM-a, niti sa poslovanjem Atlas banke. Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je ranije, zbog nelegalnog pribavljanja više od pola milijarde eura, krivične prijave protiv 174 osoba i firmi, a među osumnjičenima je i šest bivših i sadašnjih službenika Atlas banke.

Centralna banka je uvela privremene mjere u Atlas i IBM banku 7. decembra ove godine. Privremene mjere su uvedene zbog velikog broja kredita koji se nisu vraćali, kao i zbog toga što banka nije prodavala nekretnine koje je uzela u fiduciju za te kredite. Osim toga, likvidnost Atlas banke je bila poljuljana jer je po pravosnažnoj sudskoj presudi platila 12,5 miliona eura kompaniji Kaspia, koliko je Knežević dugovao toj kompaniji, a kojoj je u to ime izdata bankarska garancija. Kako Knežević nije banci vratio taj novac, njena je likvidnost pala ispod propisanog nivoa.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Milos

Prvo i prvo drzava nije smjela dozvoliti takav rad banke sa obzirom da se odavno zna kako je poslovanje, to znaci da korupcija krece iz vrha i da su pljacku podrzavali pojedinci i grupe iz sektora za kontrolu poslovanja banke.Sta su oni radili?Narod strada a vi cete lako podijeliti nase novce!