Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Narodna banka Bugarske podržaće CBCG

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Mina business

Narodna banka Bugarske podržaće CBCG Foto: CBCG

Narodna banka Bugarske podržaće Centralnu banku (CBCG) u implementaciji provjere kvalitete aktive banaka /Asset Quality Review/ (AQR), planirane za narednu godinu.

Guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić sastao se sa guvernerom Narodne banke Bugarske Dimitrom Radevim u okviru međunarodne konferencije povodom 140 godina od osnivanja Narodne banke Bugarske, koja je održana u Sofiji.

„Implementacija AQR-a doprinijeće adekvatnijem vrednovanju kolaterala u postupku klasifikacije aktive i izdvajanju rezervacija za potencijalne gubitke u bankama, što će ukupan bankarski sektor učiniti još stabilnijim i otpornijim“, navodi se u saopštenju.

U cilju obezbjeđenja punog integriteta procesa, reviziju kvaliteta aktive će sprovoditi renomirani međunarodni procjenjivači.

„CBCG je u procesu kreiranja akcionog plana za implementaciju AQR-a, sa čijim detaljima će blagovremeno upoznati banke i javnost“, rekli su iz CBCG.

Konferenciju su otvorili Radev i generalni direktor Banke za međunarodna poravnanja (BIS) Augustin Karstens.

Fokus ovog događaja, koji je okupio guvernere i ekonomske stručnjake iz velikog broja zemalja iz cijelog svijeta, bio je na analiziranju globalnog finansijskog ciklusa, njegovoj interakciji sa lokalnim finansijskim i poslovnim ciklusima, i korišćenju makroprudencionih mjera u ublažavanju efekata promjena u kapitalnim tokovima.

„Posebno se diskutovalo o iskustvima i sadašnjim politikama zemalja članica eurozone, ali i zemalja članica EU, koje koriste drugu valutu“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300