Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Bivši rudari najavili blokadu tunela Budoš

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Mina business

Bivši rudari najavili blokadu tunela Budoš Foto: RTCG

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita ponovo su se, u znak protesta, okupili na spornom zemljištu na kome je trebalo da budu izgrađeni njihovi stanovi i najavili moguću blokadu tunela Budoš ukoliko se ne obustave radovi na toj lokaciji.

Riječ je o zemljištu od oko 18,7 hiljada kvadrata na atraktivnoj lokaciji preko puta upravne zgrade Boksita, za koje je 2008. godine procijenjena vrijednost od 1,8 miliona EUR. Na osnovu tog zemljišta oko 260 rudara, koji tokom decenija rada nijesu riješili stambeno pitanje, potražuju novčane naknade i osporavaju njegovu prodaju do okončanja započetih sporova.

U ime okupljenih Božidar Đilas podsjetio je da su bivši radnici Boksita tražili obustavu radova na placu i kazao da ne znaju ni ko je vlasnik, ali da će, ukoliko se nastave radovi, obavijestiti Upravu policije i blokirati tunel Budoš na magistrali od Nikšića prema Podgorici.

”Samo tražimo naša prava i po oko 6,5 hiljada EUR koliko nam pripada po osnovu placa i rješavanja stambenog pitanja. Ukoliko nastave kao do sada, i čim odemo sa placa dovezu mašine i počnu da rade, slijedi radikalizacija”, upozorio je Đilas.

Na lokaciji nedaleko od upravne zgrade Boksita 2008. godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju deset stambenih zgrada kako bi na taj način rudari riješili stambeno pitanje.

Projektantska kuća iz Rožaja Ambient potpisala je iste godine ugovor sa tadašnjim Samostalnim sindikatom Boksita da uradi projekat za deset zgrada na tom prostoru za šta je trebalo platiti oko 300 hiljada EUR.

Gradnja nije počela, zemljište je, kako rudari navode, mijenjalo nezakonito vlasnike, zbog čega je pokrenuto više sporova u Privrednom sudu, a predmet se i oko 2,5 godine nalazi kod Specijalnog tužilaštva.

Ostavi komentar

0/300