6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nurković za Antenu M: Prvom dionicom auto-puta za godinu

Izvor: Twitter/Vlada

Ekonomija

Comments 2

Nurković za Antenu M: Prvom dionicom auto-puta za godinu

Autor: Esad Krcić

  • Viber
Prvi automobili auto-putem će za godinu, kaže ministar...

Prije nekoliko dana je objavljeno da su na prvoj dionici autoputa, koji će spojiti crnogorsko primorje sa sjevernom državnom granicom, postavljeni prvi metri asfalta. Ministra saobraćaja Osmana Nurkovića smo pitali - koliko će još potrajati do postavljanja posljednjih metara asfalta.

"Zadovoljni smo dinamikom. Na osnovu dosadašnjih rezultata, očekujemo da svi radovi, konačno budu gotovi do septembra iduće godine i da prvi automobili krenu autoputem od Podgorice prema Kolašinu i dalje", rekao je Nurković dodajući da je "što se tiče kvaliteta tolerancija na nultom nivou".

Dodaje da se radovi izvode po najvišim evropskim i svjetskim standardima.

"Imamo više nivoa kontrole i tu je, prije svega, međunarodni nadzor, zatim Monteput kao upravljač projektom i Komisija za tehnički prijem radova. Dakle, na svim nivoima se kontroliše svaki kubik ugrađenog betona, svaki metar puta, a sada i prvi metri asfalta koji će se detaljno analizirati i ocijeniti - da li je u skladu sa zahtjevima najviših evropskih standarda", rekao je Nurković Anteni M.

Više puta je i sa pojedinih domaćih i međunarodnih adresa Crnoj Gori zamjerano što je za izgradnju autoputa, kao najveći državni projekat, odabrala kineske partnere. Međutim, američki senator Lindzi Greem koji je predvodio delegaciju američkog Kongresa, izjavio je da se Crnoj Gori u tom smislu ne može ništa zamjeriti jer je prihvatila najbolje uslove, a da je odgovornost evropskih i američkih partnera što nijesu bili konkurentniji.

Ministar saobraćaja, Osman Nurković smatra da je to realna i poštena ocjena.

"Nedavno sam boravio u Londonu i tamo sam imao susrete sa nekoliko britanskih kompanija koje su zainteresovane za drugu i treću dionice autoputa. Jasno sam podvukao da će postupak u nastavku radova biti transparentan i dostupan svim potencijalnim izvođačima, ali na bazi konkurencije", rekao je ministar Nurković naglašavajući da "niko neće biti privilegovan".

"Ne možemo odabrati nekoga, bilo da se radi o evropskoj ili kineskoj kompaniji, ako nije konkurentan sa cijenama, rokovima i kvalitetom", istakao je Nurković.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

max

@Kika,tačno,ali frekvencija saobraćaja,je neuporediva,samim tim i projektovana zarada,kao i konfiguracija zemljišta.

Kika

Turska je napravila auto put oa Istambula do Izmira, koju je državu koštao 0 eura. Koncesija na 20 godina.