Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Tivat: Posjeta prvoj organskoj farmi maslina

| Postavio/la: Milena Aprcović

Tivat: Posjeta prvoj organskoj farmi maslina Foto: Opština Tivat

U okviru manifestacije "Novembarski dani", učenici osmog i devetog razreda OŠ "Drago Milović", sa predstavnicima Sekretarijata za turizam i preduzetništvo, Petrom Vujovićem i Radmilom Kilibardom, posjetili su danas porodično gazdinstvo Moric, prvu i jedinu organsku farmu za proizvodnju maslinovog ulja u Crnoj Gori, saopšteno je iz Opštine Tivat. 

"Porodica Moric već više vjekova čuva bogato porodično nasljeđe noseći vjekovnu ljubav prema maslini, dok danas, na svom imanju od oko 3 hektara i sa oko 1.000 stabala masline (od kojih su neka stara i preko 300 godina), poštujući tradiciju, uz savremene metode proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunskog kvaliteta.

Loše vrijeme nije omelo djecu da prošetaju maslinjakom, obiđu savremeni mlin i budu upoznati sa naprednom tehnologijom proizvodnje maslinovog ulja te čuju vrlo poučnu priču ljubaznog domaćina, prof.dr Ilije Morica, profesora Fakulteta za turizam i ugostiteljstvo u Kotoru.

Nakon pojašnjenja o savremenom načinu proizvodnje maslinovog ulja uz obaveznu degustaciju, djeca su posjetila konobu i stari mlin sa presom gdje su mogli da vide kako se na tradicionalan način prerađivala maslina i proizvodilo maslinovo ulje, na način kako su to nekada radili naši preci", navode u saopštenju. 

Seosko gazdinstvo porodice Moric se bavi i agroturizmom te je kao takvo dobar primjer tradicionalnog imanja koje ide u korak sa savremenim trendovima bavljenja turizmom.

Imajući u vidu da je 21. novembar ujedno i dan oslobođenja poluostrva Luštica, predstavnik Opštine Tivat Petar Vujović, pomoćnik direktora OŠ "Drago Milović" Tomo Goranović i predstavnici porodice Moric Ilija i Jovan, položili su cvijeće ispred spomen obilježja poginulim borcima NOR-a u periodu 1941-1945.

Ostavi komentar

0/300