Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Prihod od pdv-a veći 56 miliona, 10 odsto veći troškovi izgradnje auto-puta

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Portal analitika

Prihod od pdv-a veći 56 miliona, 10 odsto veći troškovi izgradnje auto-puta

Crna Gora je po osnovu poreza na dodatu vrijednost prihodovala 56,3 miliona eura više nego u prva tri kvartala prošle godine, doprinosa za 19,2 miliona i akciza za 12,2 miliona eura, istakao je u intervjuu za Portal Analitika ministar finansija Darko Radunović.

“Naravno, u prilog nam je išla i još jedna uspješna turistička sezona. U prvih devet mjeseci imali smo 1,338 milijardu eura naplaćenih budžetskih prihoda, što je za 34,6 miliona iznad plana, a čak 65,2 miliona više u odnosu na isti period 2018. godine”, precizirao je Radunović.

Ministar je ocijenio da se tokom minule turističke sezone Vladin Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije intenzivno sprovodio, naglašavajući da su inspekcije izdale više od 10.000 prekršajnih naloga s novčanim kaznama u ukupnom iznosu od preko 3,8 miliona eura.

“Takođe, nadležno ministarstvo je intenziviralo komunikaciju sa svim državnim i lokalnim organima čije aktivnosti utiču na smanjenje sive ekonomije u turizmu. Rezultati su evidentni, o čemu najbolje govori činjenica da je naplaćena boravišna taksa do polovine septembra iznosila 7,7 miliona eura, što je povećanje od 21 odsto u odnosu na 2018. godinu”, rekao je Radunović.

On očekuje da povećanje planiranih troškova izgradnje prve dionice auto-puta Bar-Boljare bude na nivou do 10 odsto, što, kako kaže, ni u kom slučaju ne može ugroziti našu fiskalnu održivost.

“O finansijskim aspektima realizacije druge faze auto-puta, kao i o modelima finansiranja, možemo ozbiljno govoriti tek u toku iduće godine, po završetku studije izvodljivosti. No, već sada je izvjesno da će se finansijski model odabrati tako da se ni na koji način ne ugroze ključni parametri konsolidacionog koncepta koji smo usvojili”, podvukao je ministar.

Ostavi komentar

0/300