7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ekonomija budućnosti nesumnjivo povezana sa održivim razvojem

Ekonomija

Comments 0

Ekonomija budućnosti nesumnjivo povezana sa održivim razvojem

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Na Devetoj konferenciji dijaloga zemalja ESEE (istočne i jugoistočne Evrope), koju su organizovali EIT RawMaterials i Regionalni centar Leoben u okviru Montan univerziteta iz Austrije kao i Regionalni centar Adria, 58 učesnika iz oblasti naučnog istraživanja, prosvete i industrije okupilo se u Podgorici kako bi razgovarali o sektoru mineralnih sirovina u Evropi i Crnoj Gori i sa tim povezanim pitanjima.

EIT RawMaterials je panevropska mreža od 125 partnera koji se bave mineralnim sirovinama u industriji, prosveti i istraživačkim institucijama, koja svojima aktivnostima nastoji da rješava izazove Evrope u pogledu mineralnih sirovina i da ih preokrene u veliku prednost Evrope.

Prorektor Montan univerziteta iz Leobena, Peter Moser je istakao da je cilj konferencije uspostavljanje dijaloga o mineralnim sirovinama širom Evrope. Među sedam govornika koji su vodili sesiju, Biljana Jestrović, generalna direktorica Direktorata za rudarstvo i geološka istraživanja, otvorila je konferenciju opštim prikazom okvira i trenutnog stanja u sektoru mineralnih sirovina u Crnoj Gori, naglašavajući njegov ukupni društveni značaj i potrebu sa saradnjom u Evropi.

Elaboracija Slobodana Radusinovića, zamjenika direktora Geološkog zavoda Crne Gore, o potencijalu mineralnih sirovina Crne Gore ohrabruje da sirovina imamo i da u ovom sektoru ima itekako prostora za investicije.

Krzyzstof Kubacki i Antonis Politis iz EIT Raw Materials predstavili su lokalnoj zajednici strukture i mogućnosti za učešće u mreži EIT RawMaterials. Najvažnija poruka Konferencije bila je: “EIT RawMaterials želi da mineralne sirovine postanu glavna prednost Evrope i to čini tako što nudi mnoštvo prilika, zato se uključite!”

Na Konferenciji je predstavljena primjere najbolje prakse iz Regionalnog centra u Leobenu na Montan univerzitetu u Austriji, koji je jedan od osnivača mreže EIT RawMaterials, kao i Regionalnog centra Adria. Oba centra su usmjerena na aktivnosti obraćanja lokalnim zajednicama u regionu istočne i jugoistočne Evrope. Tokom poslijepodnevnog rada, učesnici su bili u prilici da učestvuju na dvije različite radionice zavisno od svojih stručnih afiniteta.

Jedna radionica bavila se tekućim projektom RESEERVE, u kojem je Geološki zavod Crne Gore partner. Cilj projekta je popisivanje primarnih i sekundarnih mineralnih sirovina na zapadnom Balkanu. Druga radionica bila je orjentisana na obrazovanje u oblasti mineralnih sirovina i studente sa lokalnih fakulteta, kako bi se kod njih podstakla strast za ova pitanja. Sproveden je kviz o mineralnim sirovinama kao i eksperimenti koji uključuju high-tech materijale, upravo kao u projektu RM@Schools koji sprovodi EIT RawMaterials.

Cilj konferencije je bio povezivanje mreže EIT RawMaterials sa regionom istočne i jugoistočne Evrope (ESEE) radi otkrivanja zajedničkih puteva ka realizaciji projekata u vezi sa mineralnim sirovinama i razvoju tog sektora.

Mineralne sirovine su baza današnjeg društva i važne su za cijeli svijet i budući društveni razvoj, ali, konkretno u Evropi, za jaku ekonomiju u budućnosti, neophodno je obezbijediti sigurno snabdijevanje mineralnim sirovinama.

Ekonomija budućnosti nesumnjivo je povezana sa održivim razvojem, što podrazumijeva čistu i ekološki prihvatljivu energiju, mobilnost i sve ostale društvene potrebe. Da bismo to realizovali, potrebne su nove tehnologije, za koje su, opet, neophodne mineralne sirovine.

Da li će kompanije razvijati svoju tehnoloiju u okviru Evrope ili ne, jako zavisi od sigurnosti snabdijevanja mineralnim sirovinama i postojećih vrednosnih lanaca. Prema tome, treba razvijati sopstveni sektor kako se ne bi palo u zavisnost od drugih u snabdijevanju i uskratio razvoj.

Region ESEE je važan zato što ima ogroman potencijal u mineralnim sirovinama. Mineralne sirovine imaju veliki potencijal da podstaknu ekonomski razvoj u regionu i da ga tako osnaže, a da istovremeno osnaže i sirovinsku bazu i ekonomiju Evrope.

Potrebno je uspostaviti okvire koji omogućavaju uspješan razvoj sektora mineralnih sirovina. To su, između ostalog, adaptiranje okvira politike koji omogućavaju pravnu sigurnost i transparentno izdavanje dozvola i saglasnosti, kao i transparentno odlučivanje za investitore.

Tu je i formiranje obrazovnih okvira za obezbjeđivanje budućih diplomiranih stručnjaka koji će imati potrebna znanja koja će činiti srž sektora, zatim fokus na pristupima efikasnog korišćenja resursa u cijelom životnom ciklusu materijala, kao i sigurna i priuštiva energija.

Konferencija je zaokružena podsjećanjem da su Regionalni centri Leoben i Adria glavne tačke kontakta za svakog ko je zainteresovan da se uključi, pa tako i za one koji nijesu bili na konferenciji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR