Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Policija demontirala četiri eksploziva od januara, 540 puta izašli na teren

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Prva Tv

Policija demontirala četiri eksploziva od januara, 540 puta izašli na teren

Grupa za protivdiverzionu zaštitu nema pravo na grešku. U najkraćem, njihov posao podrazumijeva - čuvanje tuđih i svojih života, sto procentnu koncentraciju, veliki rizik. Rade osam sati dnenvo, ali oni su zapravo dostupni 24 sata, u slučajevima hitnih intervencija. Angažovani su na bezbjednosti štićenih ličnosti, obezbjeđivanju javnih skupova, sportskih manifestacija.

"Što se tiče samog pregleda, odnosno njegovog trajanja sve zavisi od toga koliki je objekat, šta se u objektu nalazi i koji je tip objekta, a što se tiče ostalih timova koji učestvuju u samom pregledu to je naš tim za protivdiverzionu zaštitu, onda imamo pripadnike policije iz opšteg sektora, zatim pripadnike kriminalističke policije, vatrogasne ekipe, ekipe hitne pomoći i dosta nam pomaže tehničko osoblje koje se nalazi u tom objektu", kaže za Prvu rukovodilac grupe za protivdiverzionu zaštitu.

Svaki poziv, dojava - da je negdje postavljen eksploziv - bilo da je lažna ili ne, podrazumijeva odalazak na teren čitavog tima... U posljednjih četiri godine - intervenisali su više od tri hiljade puta. Najviše tokom 2018.

Demontirali su više od 30 improvizovanih eksplozivnih naprava. Većinu tokom tokom 2017. Oprema koju koriste je visoke tehnologije, a veliku pomoć imaju i od specijalno obučenih pasa...

UKUPNO PREGLEDA DEMONTIRANE EKSPLOZIVNE NAPRAVE

2016 - 572 2016 - 8

2017 - 903 2017 - 13

2018 - 1011 2018 - 11

2019 - 540 (DO JULA) 2019 - 4 (DO JULA)

Odijelo koje koristi grupa za protivdiverzionu zaštitu teško je čak 40kg. Ono spada među najmodernija u svijetu, a košta oko 40 hiljada eura.

No, nijedno odijelo na svijetu ne može sasvim zaštiti tehničara koji radi na demontiranju bombe. Bez obzira na rizik, kaže Konatar, najlakše se dogovore ko će prići ekplozivnoj napravi i nositi specijalno odijelo.

"Prije samog demontiranja, vršimo rendgensko snimanje da bi tačno ustanovili način na koji se vrši deaktiviranje te naprave i na osnovu toga vršimo procjenu dalje šta treba da se radi sa napravom. Da li je treba uništavati na licu mjesta, da li je treba dislocirati na neku bezbjednu detonaciju i tada je uništiti na propisan način", kaže Konatar.

Ostavi komentar

0/300