15 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

21° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 8°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Purišić-Aprcović: Uskoro Dnevni boravak za lica oboljela od demencije

Društvo

Comments 0

Purišić-Aprcović: Uskoro Dnevni boravak za lica oboljela od demencije

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić sa saradnicima boravio je u radnoj posjeti Opštini Kotor i tom prilikom se sastao sa predsjedikom Opštine Željkom Aprcovićem, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Kako su kazali, sagovornici su konstatovali da uspješna saradnja MRSS i lokalne samouprave rezultira većim brojem usluga u oblasti socijalne i dječje zaštite, kao i da postoji prostor da se saradnja dodatno unaprijedi.

Purišić je kazao da je za proteklih osam mjeseci ove godineza osnovna materijalna davanja u socijalnoj i dječjoj zaštiti za opštinu Kotor isplaćeno oko 1 milion eura, dok je uprethodnoj godini za tu svrhu izdvojeno oko 1.7 miliona eura.

Kako je saopšteno, na sastanku je bilo riječi i o iznalaženju optimalnog modela za funkcionisanje Dnevnog boravkaza djecu sa smetnjama u razvoju koji funkcioniše u okviruJU Resursnog centara za sluh i govor "Dr Peruta Ivanović", sa aspekta poštovanja propisanih standarda u socijalnoj i dječjoj zaštiti.

„Ministarstvo rada i socijalnog staranja je za adaptaciju i opremanje ovog Dnevnog boravka prethodno uložilo oko 42.000 eura, aza 12 korisnika ove socijalne usluge mjesečno izdvaja 1.800 eura“, kazao je Purišić.

Kazali su i da je razmatrana je mogućnost osnivanja Dnevnog boravka za starija lica, koji bi se u funkcionalnom smislu „oslanjao“ na Dom starih „Grabovac“ u Risnu.

"Ministar je kazao i da je uspostavljena i funkcioniše prihvatna stanica za žrtve nasilja u porodici u kotorskoj opštinina način što je adaptiran i opremljen stan, u cilju zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja, žena i djece, kojima je neophodno izmještanje iz porodice i obezbjeđivanje urgentnog smještaja na sigurnom i bezbjednom mjestu", navedeno je u saopštenju.

Ministar i predsjednik Opštine su najavili i skori početak rada Dnevnog boravka za lica oboljela od demencije, u Domu starih „Grabovac“ u Risnu, za šta su stvoreni neophodni prostorni i tehnički uslovi.

Kako su kazali, planirano je da se ova usluga pruža korisnicima sa teritorije opština Kotor, Tivat, Herceg Novi i Budva i da se za njih obezbijedi organizovani prevoz.

“U toku boravka o njima bi brinu o tim sestara i njegovateljica, posebno obučenih za rad sa ovom populacijom, kao i socijalna služba sastavljena od psihologa, socijalnih radnika i radno-okupacionih terapeuta“, istakao je Aprcović.

Kako je saopšteno, sastanku su prisustvovali i generalni direktor Direktorata za socijalnu i dječju zaštitu Goran Kuševija, direktori Centra za socijali rad Vasilije Todorović i Doma starih „Grabovac“  u Risnu, Srđan Dragomanović.

Purišić je obišao i Centar za socijalni rad za opštine Kotor, Budva i Tivat i tom prilikom razgovarao sa zaposlenima o mogućnostima za rješavnje urgentnih socio-ekonomskih potreba građana na teritorijitih opština.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR