12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Pun samo jedan hotel, država nešto da učini"

Izvor: Foto: Pobjeda/D. Mijatović

Društvo

Comments 0

"Pun samo jedan hotel, država nešto da učini"

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Nedostatak snijega ove godine "uzeo" je danak i u Kolašinu. Turistički poslenici nijesu zadovoljni, a hotelijeri smatraju da fale sadržaji koje bi trebalo ponuditi njihovim gostima. Ovih dana očekuju se padavine, pa se nadaju da će spasiti sezonu i ostvariti zadovoljavajući finansijske rezultate. Trenutno se bilježe znatno lošiji rezultati nego prošle godine, dok jedino hotel "Bjanka" bilježi popunjenost od 90 odsto.

Kako je kazao direktor Turističke organizacije Kolašin Aleksandar Vlahović nedostatak snijega je značajno uticao na popunjenost smještajnih kapaciteta i uopšteno na sve turističke radnike.

"Nakon dobre popunjenosti tokom novogodišnjih praznika, bilježi se značajan broj otkazivanja rezervacija, a kao glavni razlog navodi se nedostatak snijega za kvalitetno skijanje. Iskreno se nadam da će u narеdnom periodu vremenske prilike ići na ruku i da ćemo uspjeti da nadoknadimo makar dio nastalih gubitaka za turističku privredu", kaže Vlahović dodajući da je trenutno jedino rješenje u postavljanju sistema za vještačko osnježivanja staza na skijalištima, kako bi se svim turistima koji posjete Kolašin moglo garantovati kvalitetno skijanje bez obzira na vremenske prilike.

Iako su kako tvrdi pripreme za ovu zimsku turističku sezonu obavljene na vrijeme i mnogo ranije nego što je to bilo predhodnih koje su pratile i brojne promotivne aktivnosti nažalost, nedostatak snijega uslovio je "da moramo konstatovati da ove zimske sezone bilježimo značajno lošije rezultate u poređenju sa istim periodom predhodne sezone“.

Što se tiče gostiju koji borave u malom broju u Kolašinu osim domaćih, najviše ih je iz Albanije, zatim iz Rusije, Ukrajine...

Direktor renomiranog hotela "Four Points by Sheraton" Abdulah al Mamun tvrdi da njihovi rezultati zavise od količine snijega. Gosti su im pretežno iz Albanije i ostalih okolnih zemalja, i ako najavljeni snijeg napada smatra da bi "izvukli" sezonu.

"Snijega nema, što je najpotrebnije gradu. Svake godine je otprilike 50 odsto popunjenosti, ali sada zbog nedostatka snijega imamo 35 odsto popunjenosti. Čekamo najavljene padavine koje bi "izvukle" sezonu, јer su nam gosti iz okolnih zemalja, oni ostaju po četiri pet dana i oni dolazi samo zbog skijanja", kazao je al Mamun za Pobjedu. On je već tri i po godine direktor ovog hotela, i ne namjerava da se vraća u svoj rodni Bangledeš, jer Crnu Goru i njene prirodne ljepote voli, ali smatra da nijesu dobro promovisane.

Smatra da država treba na neki način da pomogne hotelima na sjeveru koji rade tokom cijele godine.

"Ne treba nam novčana pomoć, samo sa porezima da olakšaju", smatra al Mamun.

U hotelu "Bjanka" je drugačija situacija. Poslovanje im je i pored nedostatka snijega zadovoljavajuće tj. na nivou prošle godine.

Agent prodaje u ovom hotelu Milovan Bulatović smatra da s obzirom na vremenske uslove i manjak snijega ove godine bilježe solidne rezultate.

"Popunjenost je za decembar i januar preko 70 odsto. Dosta je uticao nedostatak snijega, jer smo očekivali i bolju sezonu. Imali smo otkazivanja, mada i pored toga uspjeli smo da budemo na nivou prošle godine. Za naše goste pripremili smo zimske pakete na 3, 5, i 10 noćenja. Takođe pripremili smo promo zimske pakete na dvije noći", kaže Bulatović.

Gosti su im iz okruženja i iz Albanije i Kosova.

Na skijalištima 1450 i 1600 nije bilo ozbiljnijih skijaša osim djece.

Izvršni direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović kazao je za Pobjedu da je nedostatak snijega vremenska neprilika za turističke poslenike koje su se desile u januaru, ali da na to još uvijek ne mogu uticati.

"Skijalište 1600 otvoreno je februara prošle godine. Ove godine smo otvorili ovaj ski centar 14. decembra i otvorili zvanično zimsku turističku sezonu. Taj dan je bilo oko 1500 posjetilaca, i upriličen je koncert Indire Force. Od toga dana do danas svaki dan je na skijalištu u funkciji dječiji poligon sa dječijim skijalištem, gdje se pružaju usluge skijanja i ski škole i rente. U funkciji je i žičara za panoramsko razgledanje planine, obzirom da nema dovoljno količine snijega za bezbjedno skijanje", kazao je Popović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR