Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

KONFLIKT: Amfilohije i Irinej

| Postavio/la: Antena M

Specijalno za čitaoce „Antene M” foto-storija o konfliktu Amfilohija Radovića i Irineja Gavrilovića u Žiči 6. oktobra…

KONFLIKT: Amfilohije i Irinej

Piše: Vladimir Jovanović

Početna manifestacija centralne proslave navodnoga jubileja „800. godišnjice autokefalije” SPC, održana 6. oktobra u Manastiru Žiča kod Kraljeva, iza scene je obilježena žestokom raspravom patrijarha Irineja Gavrilovića i mitropolita crnogorsko-primorskoga Amfilohija Radovića.

Nakon liturgije, a u pauzi za ručak unutar manastirske trpezarije, Irinej je dijelio „jubilarne” panagije prisutnim srpskim arhijerejima.

Za to vrijeme, Amfilohije je śedio u njegovoj blizini. Nešto je nervozno pisao i povremeno dobacivao Irineju, koji mu je u jednome navratu ljutito odgovorio i odmahnuo rukom.

Amfilohije je napisano stavio u koverat. Kao da je jedva čekao kraj ovoga dijela ceremonije.

Kada je stvar okončana, prisutni su pozvani da u manastirskoj porti prisustvuju kulturno-umjetničkome programu.

Po izlasku iz trpezarije, Amfilohije prilazi Irineju.

Neki arhijereji u njihovoj blizini, ali i gosti, očigledno su veoma iznenađeni žustrinom rasprave koja je uslijedila između patrijarha SPC i mitropolita crnogorsko-primorskoga.

Dvojica Irinejevih tjelohranitelja zauzimaju stav „pripravnosti”.

Amfilohije pokušava Irineju da uruči koverat, ali revoltirani Irinej to neko vrijeme izbjegava.

Nastavljaju raspravu.

Irinej u jednome trenutku u pravcu Amfilohija podiže ruku s ispruženim kažiprstom.

Amfilohijev koverat, konačno, uzima Irinejev tjelohranitelj i stavlja ga u svoj džep…

***

Kako smo već objavili, Amfilohije je, zapravo, u Žiči predao Irineju zahtjev za sazivanje vanrednoga Sabora SPC, koji su,navodno, potpisali petnaestorica episkopa.

Amfilohije je tražio da zasijedanje Sabora bude danas, 9. oktobra. Irinej je odbio taj zahtijev.

Sinoć je Amfilohije bojkotovao u „Sava centru” upriličenu svečanu akademiju „Zavet Svetoga Save", na kojoj je Irinej uručio SPC orden predśedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Aludirajući na Amfilohija, Irinej je ocijenio da su njegove tvrdnje o Vučiću, kako je rekao – zlonamjerne.

Obraćajući se Irineju, a misleći na Amfilohija, Vučić je, takođe sinoć u „Sava centru”, kazao:

„I da ste orden, Vaša Svetosti, dali onima koji su ćutali na otcijepljenje ili nijemo gledali kako, jedna za drugom, iz zajedničke države izlaze svetitinje – Ostrog, Cetinjski manastir, Manastir Morača, Đurđevi stupovi – vjerujem bolje bi ste prošli”.

BOJKOT: Amfilohije večeras nije prisustvovao odlikovanju Vučića, zatražio vanrednI sabor SPC – Irinej ga odbio

 ***

Jutrošnja srpska štampa piše da je „od obiljeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC i odluke Sinoda da se Vučiću dodijeli orden, grupa vladika, predvođena Amfilohijem Radovićem, odlučila da napravi politički cirkus”.

„Organizovanje pobuna u SPC način je na koji funkcioniše Amfilohije”, tvrdi srpski analitičar Branko Radun, dodavši „da kroz Amfilohija progovara Milo Đukanović”.

Pozivajući se na svjedoke, „Srpski Telegraf” piše da je juče na Kosovu, a tamo je boravio i Amfilohije, jedan od vladika SPC, blizak upravo mitropolitu crnogorsko-primorskome, „tokom održavanja liturgije prišao ljudima bliskim patrijarhu SPC i zaprijetio:

‘Motkama ćemo vas tući kad sve ovo prođe!’"

Amfilohije je prekjuče na Kosovu novinarima objasnio zašto Irinej nije došao u Pećku patrijaršije:

„Starac je, devedest godina… I hvala Bogu da je bio juče u Žiči. Ja sam izuzetno blagodaran, i cijela Crna Gora, što je bio kod nas u Grblju”.

„Irinej srbovao u Crnoj Gori, Amfilohije gutao knedle” – tvrde iz Srbije

 ***

Specijalno za čitaoce „Antene M” objavljujem foto-storiju o konfliktu Amfilohija Radovića i Irineja Gavrilovića u Žiči 6. oktobra…

 

 

Komentari

Zlire,

Nema od toga nista pomirice njih strastvena mrznja prema CG

Tito,

Irinej dobio zadatak od Vucka da ukloni rista. I ide u dobrom smjeru.sve funkcionere u srbiji koji su imali crnogorske korjene sklonio je i smijenio, ostao je jos amfilohije,sa njim ide teze ali ce uspjeti, sledece je da se grigoriju ili amfilohiju prospe neka afera . A joanikije je iz amfilohijevou

Basss,

Saruman i Gandalf, sukob u Isengardu...koj e onda Sauron?

Janko,

Ono sto ne mogase ni Milo ni svi Crnogorci izgleda ce Irinej. Objasnice Anfilohiju da je Crnogorac.xHf

Dragan,

@Crkvenjak Sve i nekako,ali dje nadje Cetinjski manastir koji veze nema sa Srbijom,a tek Vucicem i danasnjom Srbijom,boze sacuvaj..

Realista,

I tako maj Amfilohije dobio si nož u leđa na isti način kao što je to kralj Nikola dobio. Srbi su takvi gledaju samo i isključivo interese svoje države, a tebe i slične tebi koriste dok im trebate... Za Srbiju su posrbice u CG samo oruđe i oružje za interese. Gledaju na vas kao na brojeve, tužno...

Grbalj,

E moj Amfilohije, sa tobom brišu patos jer znaju da im više pomoći ne možeš... Isto će se desiti i sa svim vjernicima posrbicama u Crnoj Gori. Nije se Amfilohije nikad pitao, samo su ga držali da skuplja parice po manastira... Bruka i nažalost istina...

Ništa nas ne smije iznenaditi,

Ne mogu da vjerujem da ste ovo dali tako detaljno u 21-oj slici!

Crkvenjak,

„I da ste orden, Vaša Svetosti, dali onima koji su ćutali na otcijepljenje ili nijemo gledali kako, jedna za drugom, iz zajedničke države izlaze svetitinje – Ostrog, Cetinjski manastir, Manastir Morača, Đurđevi stupovi–vjerujem bolje bi ste prošli”. Zaista ti manastiri su vazda bili u drzavi Srbiji

Mr,

risto , opali prvi .......udri ga među rogove da popije patos

Ostavi komentar

0/300