Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Sinod Rusije pozvao sveštenstvo u Grčkoj na pobunu protiv poglavara, Sinoda i Sabora Grčke crkve!

| Postavio/la: Antena M

Sinod Rusije pozvao sveštenstvo u Grčkoj na pobunu protiv poglavara, Sinoda i Sabora Grčke crkve!

Piše: Vladimir Jovanović

Svešteni Sinod Ruske pravoslavne crkve, kojim je rukovodio patrijarh Kiril Gundjajev, objavio kominike o svome današnjem vanrednome zasijedanju sazvanome u Moskvi povodom priznanja autokefalje Pravoslavne crkve Ukrajine od strane Sinoda i Sabora Grčke pravoslavne crkve 12. oktobra o.g.

Između ostaloga, Sinod Rusije je pozvao jerarhiju u Grčkoj da se pobuni protiv poglavara, Sinoda i Sabora Grčke crkve!

U kominikeu stoji:

„Mi njegujemo molitveno zajedništvo sa našom braćom u Grčkoj pravoslavnoj crkvi i održavaćemo živu molitvenu, kanonsku i evharistijsku vezu s njom – kroz sve one arhipastire i pastire koji su se već usprotivili ili će se suprotstaviti priznanju ukrajinskoga raskola, sa onima koji neće biti u zajedništvu sa raskolničkim lažijerarsima, nego će dati primjer hrišćanske hrabrosti i čvrstoga zalaganja za Hristovu istinu. Neka ih Gospod ojača u ispovjedničkome podvigu, molitvama svetitelja Marka Efeškoga i Grgigorija Palame, prepodobnoga Maksima Ispovjednika i svih grčkih svetih”...

Navedeno je da će poglavar Grčke crkve arhiepiskop atinski i cijele Grčke Jeronim biti izbačen iz diptiha Ruske crkve ukoliko, kako je najavljeno, na liturgijama bude pominjao poglavara Pravoslavne crkve Ukrajine mitropolita Epifanija Dumenka.

„Svešteni Sinod Ruske pravoslavne crkve ovlastio je Njegovu Svetost patrijarha moskovskoga i čitave Rusije Kirila da prestane sa pominjanjem imena Njegova Blaženstva arhiepiskopa atinskoga i cijele Grčke u diptihu ako predstojatelj Grčke crkve počne u bogosluženjima da pominje ime vođe jedne od ukrajinskih raskolničkih grupa ili preduzme druge radnje koje svjedoče o njegovome priznanju ukrajinskoga crkvenoga raskola”.

Sinod Rusije još poručuje:

„Ako Grčka pravoslavna crkva ili njezin predstojatelj zaista priznaju ukrajinski raskol – u obliku zajedničke službe, liturgijskoga pominjanja vođe raskola ili mu šalju službena pisma – to će biti tužni dokaz produbljivanja razdvojenosti u porodici pomjesnih pravoslavnih crkava.

Potpuna odgovornost za ove podjele je, prije svega, na carigradskome patrijarhu Vartolomeju i na onim vanjskim političkim snagama u čijim je interesima ‘legalizovan’ ukrajinski raskol.

Umjesto da je priznao grešku i pokušao da ispravi kroz svepravoslavnu raspravu, patrijarh Vartolomej blokirao je sve pregovaračke inicijative u tome smjeru i, prema mnogim svjedočenjima, vršio neviđeni pritisak na jerarhe Grčke crkve, zahtijevajući da priznaju raskol”.

Navedeno je da Sinod Moskovske patrijaršije neće blagosloviti hodočasnička putovanja Rusa u one eparhije Grčke crkve koje budu sasluživale sa Ukrajinskom crkvom ili pominjale u liturgijama mitropolita Epifanija.

Kao svijetle primjere unutar arhijerejskoga sabora Grčke crkve, koji su kako tvrde odbili da saslužuju s „ukrajinskim raskolnicima” ili su barem pokazali izvjesna kolebanja, Sinod Rusije je poimenično naveo sedmoricu arhijereja.

Inače, Grčka crkva ima 81 arhijereja.

***

Sinod Ruske crkve danas pohvaljuje i Serafima Mendzelopulosa, mitropolita pirejskoga Grčke crkve.

Serafim se proteklih dana istakao i pismom poglavaima Grčke crkve i Vaseljenske patrijaršije. Tvrdi da su nevažeće sve odluke Vaseljenske patrijaršije u vezi s Ukrajinom.

Serafim Mendzelopulos, kako smo ranije danas objavili, pozvao je Amfilohija Radovića da 20. oktobra zajedno saslužuju u Pireju.

Događaj je službeno najavljen.

U neđelju 20. oktobra: AMFILOHIJE OBJAVLJUJE RAT VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI?

Svega dan ranije – u subotu 19. oktobra, zakazana je u Solunu, u čuvenoj starohrišćanskoj bazilici Ahiropiitos (Παναγίας Αχειροποιήτου), zajednička liturgija arhiepiskopa Jeronima i vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja.

Značaj liturgije u Solunu je istorijski. Očekuje se da će 19. oktobra, prvi put zvanično, u Grčkoj po diptihu biti pomenut mitropolit kijevski Epifanij Dumenko, poglavar Ukrajinske crkve.

To će biti i prvi sada de facto korak stupanja Grčke i Ukrajinske crkve u evharistijsko jedinstvo.

Međutim, uzevši u obzir iskazane stavove Sinoda Ruske crkve – to će biti i početak prekida kanonskoga jedinstva Ruske i Grčke crkve, ali i početak otvorenih ruskih napora da izazovu unutrašnji grčki raskol.

Mitropolit Serafim Mendzelopulos, konkretno tim povodom, apelovao je na patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Jeronima da ne žure i ne stvaraju „kritičnu situaciju”, tj. da se u zajedničkoj službi ne pominje „nova autokefalija“.

 

 

Komentari

Burazer,

@Crnogorski soko, tacno je da tako glasi kanon, ali mi nije jasno kako ce se taj kanon sprovesti u CG kad crkva i njeni vjernici u CG ne zele tu autokefaliju. Donekle ih razumijem, ne zele da izazivaju ostatak SPC i RPC i provociraju raskol, Hrista radi. A i dobro im je.

Crnogorski soko,

@Burazer, kako cemo biti u liturg. jedinstvu s Makedoncima kaf su i njima i nama Srbi jade zadali pa i jedni i drugi cekamo tomos, mi obnovu autokefalnosti a oni priznavanje autokefalnosti. Obije drzave imamo na to pravo po svojstvu samostalnosti drzava, to jeste, po Kanonu 17 Cetvrtog Vaselj. sab.

Burazer,

Tuzno je sto Rusi, Grci (+Carigrad), nece biti u liturgijskom jedinstvu, nece se pricescivati iz iste case i nece se pominjati na liturgiji, a to ti je skoro kao da nisu ista vjera. Al opet, ni mi nismo u lit. jedinstvu sa Makedoncima, pa se tesko moze reci da nismo braca pravoslavna. Vidjecemo

Djuro Vučinić,

Grčka štampa naziva g Amfilohija Mitropolitom CG,što nije tačno. On je Mitropolit srpske Eparhije na Cetinju u CG. Sjeverni i zapadni djelovi CG podpadaju pod druge S eparhije. MVP CG treba saopštenjem u Grčkim medijima reagovati i pojasniti,da g Amfilohije sprovodi srpsku politiku u CG a ne CGorsku

Djuro Vučinić,

Ruska i Srpska crkvena politika je imperijalna. Kako su samo Krim sramotno drpili. Uostalom ko ima pravo tolike milione Ukrainskih pravoslavaca da drži u raskolu,tačnije da im ne priznaje državu. Tako i Srbi rade sa CG i Mak.

štrbina,

Ajde Rusi ne kupite…. Pogledajte poslije WWII kako danas žive neprijatelji Zapada a kako su prošli vaši prijatelji i pripadnici Varšavskog Pakta.

Zeko,

@Burazer, tako je...a ne zaboravi da mi Crnogrci 100 trpimo

Crnogorski soko,

@Burazer,jos kako je vazno ko je krivac. Ako Kanon 17 Cetvrtog Vaseljendkog sabora samostalnim drzavama omogucava autokefalnu crkvu, u cemu je problem? Odavno ne postoji Kraljevina SHS, postoji Drzava Crna Gora cije pravo po recenom kanonu treba ispostovati zatraziti obnavljanje autokegalnosti CPC.

Burazer,

Bilo kako bilo, stradaju Pravoslavlje i Jedna, sveta, saborna i apostolska Crkva pravoslavna i njena molitva. Nevazno ko je krivac, svi su pozvani na strpljenje u ime opstanka visih vrijednosti.

Nikola,

E stoko,sto mislite vi I Srbi da sve narode drzite pod vama I da nikoga ne priznavate osim vas,e to tako nece bit.

Ostavi komentar

0/300