9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na liturgiji Vartolomeja i Jeronima pomenut Epifanij – Rusi uklanjaju iz diptiha poglavara Grčke crkve

Religija

Comments 4

Na liturgiji Vartolomeja i Jeronima pomenut Epifanij – Rusi uklanjaju iz diptiha poglavara Grčke crkve

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Ime poglavara Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolita kijevskoga Epifanija, pomenuto je danas u ranohrišćanskoj bazilici Ahiropiitos (Παναγίας Αχειροποιήτου) u Solunu tokom zajedničke liturgije vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja i poglavara Grčke crkve arhiepiskopa atinskoga i cijele Grčke Jeronima.

„Vartolomej i Jeronim zapečatili su priznanje Ukrajinske od strane Grčke crkve. Patrijarh Vartolomej izrazio je srdačnu zahvalnost arhiepiskopu Jeronimu za njegov stav prema Ukrajini i za njegovu koordinaciju sa Vaseljenskom patrijaršijom”, prenose grčki crkveni portali.

Sada se očekuje osveta Moskve, najavljena prekjučerašnjim upozorenjem Grčkoj crkvi. Prvi na udaru biće arhiepiskop Jeronim.

Jeronim: Vaseljenska patrijaršija daje autokefaliju Crkvi nezavisne države

Svešteni Sinod Ruske pravoslavne crkve, kojim je rukovodio patrijarh Kiril Gundjajev, objavio je, između ostaloga, da će ukloniti Jeronima iz diptiha ukoliko na liturgiji bude pominjao Epifanija.

„Ako Grčka pravoslavna crkva ili njezin predstojatelj zaista priznaju ukrajinski raskol – u obliku zajedničke službe, liturgijskoga pominjanja vođe raskola ili mu šalju službena pisma – to će biti tužni dokaz produbljivanja razdvojenosti u porodici pomjesnih pravoslavnih crkava”, saopštio je Sinod Rusije.

„Sinod Ruske crkve ovlastio je Njegovu Svetost patrijarha Kirila da prestane sa pominjanjem imena Njegova Blaženstva arhiepiskopa atinskoga i cijele Grčke u diptihu ako predstojatelj Grčke crkve počne u bogosluženjima da pominje ime vođe jedne od ukrajinskih raskolničkih grupa ili preduzme druge radnje koje svjedoče o njegovome priznanju ukrajinskoga crkvenoga raskola”.

Sinod Rusije pozvao sveštenstvo u Grčkoj na pobunu protiv poglavara, Sinoda i Sabora Grčke crkve!

Prethodno, 12. oktobra, arhijerejski sabor Grčke crkve ubjedljivom većinom je odobrio nalaze svojih sinodskih komisija i izvještaj predstojatelja Grčke crkve arhiepiskopa Jeronima o kanonskoj opravdanosti priznavanja Ukrajinske crkve.

Zvanično: Grčka crkva priznala Pravoslavnu crkvu Ukrajine; Rusi najavljuju osvetu – prekinuće kanonsko jedinstvo sa Grcima

Iz Sinoda Ruske crkve su, takođe, poručili da će prekinuti molitveno i evharistijsko opštenje sa onim arhijerejima Grčke crkve koji stupe u liturgijsko opštenje „sa predstavnicima ukrajinskih nekanonskih raskolničkih zajednica".

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Bingo

Crna Gora treba da se pripoji Rumunskoj pravoslavnoj crkvi:)

Zoran

Koga briga u pravoslavlju za poteze ruske pravoslavne crkve koja je pod kontrolom ruske službe bezbednosti i ruskog diktatora putina.

Katunjanin

Ovo ponasanje Rusa i Srba najbolje pokazuje dje je danas crkva i sta je zapravo ona i koja je njena uloga u veliko broju drzava .