Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Lista najskupljih knjiga na svijetu

| Postavio/la: Ana Ašanin

Lista najskupljih knjiga na svijetu Foto:Screenshot/insajder.com

Godinama unazad na listi su Šekspir, Leonardo da Vinči, Gutenberg kao i „Ptice Amerike“ američkog ornitologa i slikara Džona Džejmsa Odibona.

“Ptice Amerike” je 2000. prodata katarskom šeiku za 8,8 miliona dolara, a deset godina kasnije za 11,5 miliona.

Knjiga Gospela Henrika Lava, originalno poručena od Henrika Lava, Vojvode od Saksonije, za oltar Djevice Marije u katedrali u Brunsviku, prodata je njemačkoj vladi 1983. za 11.7 miliona dolara. Na 266 strana sa 50 strana ilustracija, sa tekstom četiri gospjela, smatra se remek-djelom 12.vijeka.

''Prvi folio“ Vilijema Šekspira prodat je za jednu jedinu funtu 1623. Danas je u redu deset najskupljih knjiga – 2001. godine jedan od primjeraka je prodat Polu Alenu, još jednom od osnivača Microsofta za 6.1 milion dolara.

Gutenbergova ''Biblija'' je prva štampana knjiga i vjeruje se da ih je danas netaknutih samo 21 primjerak. Aukcijske kuće procjenjuju vrijednost između 25 i 35 miliona dolara svaku. Štampana je 1455. u trista primjeraka. Jedan od primjeraka prodat je 1987. za 4.9 miliona dolara u aukcijskoj kući Christie’s.

''Kodeks Lester'' Leonarda da Vinčija završio je 1994 na polici, a potom i kod Bila Gejtsa, vlasnika Microsoft kompanije.

Ova čudesna knjiga iz 1717. sadrži skice velikog uma Leonarda da Vinčija i naučne bilješke o vodi, stijenama, fosilima, fazduhu, svjetlosti.

Najskuplja je knjiga ikad prodata i to za 30,8 miliona dolara, prenose agencije.

Ostavi komentar

0/300