Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Rakočević: Sa DPS-om se ne može razgovarati na bazi ucjena

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Dnevne novine

Rakočević: Sa DPS-om se ne može razgovarati na bazi ucjena

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević saopštio je da sa DPS-om niko ne može praviti dogovore na bazi ucjene. On je istakao da će u okviru Odbora za izborno zakonodavstvo i unapređenje sistema, “u skladu sa preporukama i standardima Evropske unije, razgovarati vrlo otvoreno o svim prijedlozima u vezi sa održavanjem izbora 2020. godine, kako to i predviđa Odluka o formiranju ovog tijela, koje ima za zadatak da dođe do najboljih rješenja u oblasti izbornog zakonodavstva”.

"Polazeći od onoga što je vladajuća većina već do sada uradila u okviru radnih grupa, uz pomoć predstavnika NVO sektora i akademske zajednice, mislim da je realno da se posao na reformi izbornog zakonodavstva završi u predviđenom roku. Svi politički subjekti koji žele stabilnost države, moraju pristupiti radu. Uskratiti parlamentarni dijalog na temu izbornih zakona i izostanak usvajanja preporuka OEBS-a i Evropske komisije, značilo bi prihvatiti odgovornost za nestabilnost, koja bi nas odvela u smjeru suprotnom od vrijednosti parlamentarnih demokratija kojima svi težimo", kaže šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević.

Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva čije formiranje je prošle godine inicirala Demokratska partija socijalista, konačno je, odlukom poslanika od 23. avgusta kompletiran.

Rakočević kaže da je namjera Demokratske partije socijalista da, kao ključna politička snaga, permanentno podstiče proces demokratskog sazrijevanja u Crnoj Gori, posebno unapređujući izborni ambijent, nakon svih izbornih provjera.

"Crnogorska opozicija je pokazala zašto je ovoliko dugo opozicija. Nedosljednost i politička nepredvidivost, što je karakteristika naše opozicije, ih smješta na marginu političke scene toliko godina. Ipak, ne vidim da opozicija u jednoj državi može imati veći interes nego da predloži uslove po kojima će se održati izbori, a u skladu sa najboljom evropskom praksom. Nas u DPS-u, upravo takva okolnost čini optimistima da će se opozicija vratiti radu odbora, gdje je vladajuća većina, sa ekspertima iz akademske zajednice i nevladinog sektora, već pripremila ozbiljna zakonska rješenja, koja trebaju da posluže kao platforma za dijalog," rekao je on.

Rakočević je istakao i da je prihvatanjem pojedinih promjena, DPS iskazala saglasnost da “tehnička vlada” nije prihvatljiva.

"Umjesto eksperimenta sa “tehničkom vladom”, i vlast i opozicija moraju šansu da traže na izborima", rekao je Rakočević.

Komentari

štrbina,

Svi ste vi i DPS i vlast i opozisija da što više za sebe ošklapite.Da nijeste takvi niti bi u vlast i opoziciju postojali javni protivnici crnogorskog naroda i države niti bi mogli zajedno śeđet u skupštinu.

Ostavi komentar

0/300