Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Jer kada Erik pojede bananu: Sjećate li se ovog superheroja iz djetinjstva?

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Radio Sarajevo

Jer kada Erik pojede bananu: Sjećate li se ovog superheroja iz djetinjstva?

Posljednjih par godina vlada prava pomama za superherojima.

Ponovo su "oživljeni" skoro svi superheroji kojih se sjećamo iz djetinjstva: Batman, Spiderman, Superman, Thor, Ironman...

Mada su novi filmovi produkcijski vrhunski urađeni, s dubokom i mnogo mračnijom pričom u odnosu na originale, ne možemo a da se ne sjetimo ranih osamdesetih kada su superheroji takođe bili vrlo popularni.

Upravo u to doba nastao je prvo strip (1980), a kasnije i crtani film pod nazivom Banana Man, kod nas zvan samo Bananamen. Strip je bio parodija na pomamu superheroja koja je tada vladala svijetom.

Strip je u film pretvorio BBC 1983. godine, a snimljene su tri sezone. Na prostorima bivše Jugoslavije prikazane su prve dvije sezone.

"Ovo je Erik, učenik koji vodi dvostruki život, jer kad Erik pojede bananu događa se nevjerovatna promjena. Erik postaje Bananamen, uvijek spreman da stupi u akciju!"

Erik, školarac koji bi se pretvorio u superheroja kada bi pojeo bananu, bio je nesumnjivi uzor omladini tadašnje Juge, a ne sumnjamo i da je i industrija banana zadovoljno trljala ruke.

Naravno, do banana tada nije bilo tako lako doći kao danas, ali svejedno...

Prisjetimo se jedne epizode Bananamena.

Ostavi komentar

0/300