Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Namirnice koje ne biste smjeli jesti za doručak

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Radio Sarajevo

Namirnice koje ne biste smjeli jesti za doručak Ilustracija/Wikipedia

Postoji sedam namirnica koje se vrlo često jedu za doručak, a koje ne bi trebalo tada konzumirati, piše portal Punkufer.hr.

To su namirnice koje mogu biti štetne po zdravlje čovjeka. Izdvojeno je sedam namirnica, a to su: žitarice, palačinke, hljeb sa maslacem ili margarinom, mafini, voćni sokovi, energetske pločice i jogurt s malo masti.

Žitarice

Za žitarice se tvrdi da su zdrav obrok. Ali, procesuiranjem pod visokom temperaturom i pritiskom, pretvaraju se u sitne pahuljice da bi se mogle jesti bez kuhanja. Time se uništavaju hranjivi sastojci. Da bi bile ukusnije, dodaju se aditivi, kao i gomila šećera, piše Radio Sarajevo.

Palačinke

Palačinke nijesu dobre zbog dodataka. Najčešći dodaci su marmelada ili čokoladni namazi.

Tost sa maslacem ili margarinom

Za mnoge je tost sa maslacem ili margarinom savršen za početak dana. Ali, brašno kod većine hljebova je rafinirano. Kao takvo u kombinaciji s masnoćom osigurava malo hranjivih materija i siromašan je vlaknima.

Zbog visokog glihemijskog indeksa brzo povećava nivo šećera u krvi. Zbog toga ćete brzo ogladnjeti.

Maslac se dobija iz mlijeka, ali margarin se proizvodi industrijski. Ne preporučuje se zbog transmasnih kisjelina koje sadrži i štetne "hemije".

Mafini

Domaći mafini su prihvatljivi, ali oni kupovni nijesu. Jedini zdravi sastojak u njima su jaja.

Voćni sokovi

Slična je stvar i sa kupovnim sokovima. Uzrokuju brz rast šećera u krvi jer nema masti ili vlakana za usporavanje apsorpcije. To za posljedicu ima umor, slabost i glad.

Energetske pločice

Kupovne energetske pločice daju malo energije. Daju samo jedan do tri grama vlakana. Imaju premalo bjelančevina, a previše šećera i kukuruznog sirupa. Naglo povećavaju nivo šećera u krvi.

Jogurt s malo masti

Punomasni ili grčki jogurt je dobar. No, onaj sa skoro nimalo masti nije poželjan. Mogu sadržati više šećera od porcije sladoleda, navodi portal Punkufer.hr.

Ostavi komentar

0/300