Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Znate li zašto nijedna državna zastava nema ljubičastu boju?

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Radio Sarajevo

Znate li zašto nijedna državna zastava nema ljubičastu boju? Foto: Wikipedia

Ljubičasta boja nikada nije predstavljala kraljevstvo, carstvo ili državu. Dakle, šta nije u redu sa ljubičastom koja je danas veoma popularna?

Odgovor je jednostavan – ljubičasta je bila previše skupa do 1800. godine. Shodno tome, često je bila povezana sa vlašću, moći i bogatstvom. Čak je kraljica Elizabeta I zabranila svima, osim bliskim članovima kraljevske porodice, da nose ovu boju.

Ljubičasta je bila izuzetno cijenjena zbog toga što je bila rijetka. Originalna ljubičasta je dobijana od malog morskog puža koji se jedino mogao naći na područiju današnjeg Libana. I ne samo da je bilo teško doći do boje, nego je bilo potrebno oko 10000 morskih puževa ne bi li se napravio jedan gram ljubičaste. Iz tog razloga, samo su bogataši i kraljevske porodice mogle da priušte sebi ovu stvari u ljubičastoj boji.

Takođe, ljubičasta je nerijetko predstavljala duhovnost i svjetost jer su drevni vladari koji su je nosili bili smatrani za božanstva na zemlji.

Čak ni najbogatije zemlje nisu mogle da priušte da imaju ovu boju na zastavi.

Dostupnost ljubičaste počela je oko 1856. godine, kada je osamnaestogodišnji engleski hemičar Vilijam Henri Prkin slučajno napravio sintetičku ljubičastu boju dok je pokušavao da napravi lijek za malariju.

Od tog trenutka je krenula masovna proizvodnja ljubičaste tkanine i oni kraljevske krvi više nijesu vrednovali ovu boju. Iz tog razloga, danas se može naći na nekim od zastava nastalih tek nakon 1900. godine.

Ostavi komentar

0/300