16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Danas počinje kineska Nova godina

Izvor: Foto: Wikipedia

Mozaik

Tag Gallery
Comments 0

Danas počinje kineska Nova godina

Izvor: RTS

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Kineska ili lunarna Nova godina je najvažniji i najradosniji događaj za Kineze, zasnovan na tradiciji dugoj skoro četiri milenijuma. Početak lunarne godine nije isti svake godine, a ove godine počinje danas i trajaće do 16. februara.

Proslava Nove godine u Kini počela je u 14. vijeku prije nove ere, kada je uveden kalendar zasnovan na solarnoj energiji.

Kineski mjeseci slijede Mjesečeve mijene, a ne tačnu smjenu godišnjih doba. Tvorci tog kalendara su u njega ubacili 24 sezonska markera koji slijede Sunčevu godinu i nazivaju se "Jiéqì" što znači „Čvor vremena“, u meteorološkom smislu može se prevesti kao „Solarni termin“.

Lunarni kalendar je zasnovan na ciklusima Mjeseca, tako da se datum kineske Nove godine, odnosno početak Proljećnog festivala, mijenja svake godine. Ove godine to je 17. januar i trajaće do 16. februara.

Mnogi Kinezi i dalje računaju svoje godine po lunarnom kalendaru

Kina je relativno kasno usvojila gregorijanski kalendar, zvanično prešavši na njega 1912. dok je sa korišćenjem počela tek 1929, ali lunarni kalendar je važniji na duhovnom i kulturnom nivou.

Svi tradicionalni praznici iz lunarnog kalendara, kao što je zimski solsticij, i dalje se proslavljaju u Kini, a mnogi Kinezi i dalje računaju svoje godine i datume rođenja po lunarnom kalendaru.

„Lunarna Nova godina“ zapravo može da ukazuje na nekoliko različitih stvari. Najšire značenje se zasniva isključivo na lunarnom kalendaru, koji se izračunava mjesečnim ciklusima zasnovanim na Mjesečevim fazama (islamski kalendar je, na primjer, lunarni kalendar).

Neke lunarne nove godine, međutim, zasnivaju se na lunisolarnim kalendarima, koji uključuju i Mjesečevu fazu i vrijeme u solarnoj godini.

Gregorijanski kalendar – baš kao i kineski, hebrejski i drevni vavilonski kalendari – jeste lunisolarni kalendar. Ovo objašnjava zašto praznici kao što su Uskrs, Ramazan ili Roš Hašana, ali i kineska Nova godina u gregorijanskom kalendaru svake godine mijenjaju datum obilježavanja.

Proslave lunarne Nove godine se obilježavaju u Koreji, Vijetnamu, Laosu, Singapuru i mnogim drugim zemljama.

Budući da je azijska kultura vrlo popularna u Kaliforniji, 2018. godine, bivši guverner Džeri Braun potpisao je zakon kojim je lunarnu Novu godinu proglasio službenim državnim praznikom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR