11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
''Tojotin“ grad budućnosti kao inkubator novih tehnologija

Izvor: Foto:Wikipedia

Mozaik

Comments 0

''Tojotin“ grad budućnosti kao inkubator novih tehnologija

Izvor: RTS

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Tojota planira da izgradi grad budućnosti na 75 hektara zemljišta, u podnožju planine Fudži u Japanu. Pod imenom Voven Siti, biće to jedan potpuno povezan ekosistem, s pogonom na gorivne ćelije vodonika. Voven Siti biće razvijen uz korišćenje najsavremenijih tehnologija na polju ekologije, povezivanja i mobilnosti.

Osmišljen kao „živa laboratorija“, Voven Siti (Istkani grad) biće dom stalnim stanovnicima i istraživačima koji će moći da testiraju i razvijaju tehnologije kao što su autonomna vožnja, robotika, lična mobilnost, pametne kuće i vještačka inteligencija u stvarnom okruženju.

„Izgradnja kompletnog grada od početka, čak i u ovako malim proporcijama kao što su ove, jedinstvena je prilika da se razviju tehnologije budućnosti, uključujući digitalni operativni sistem za infrastrukturu grada. S ljudima, zgradama i vozilima povezanim i u komunikaciji jedni s drugima pomoću podataka i senzora, moći ćemo da testiramo povezanu vještačkom inteligencijom“, kaže Akio Tojoda, predsjednik kompanije „Tojota“.

Japanska kompanija će uputiti otvoren poziv za saradnju s drugim komercijalnim i akademskim partnerima i pozvati zainteresovane naučnike i istraživače iz cijelog svijeta da dođu i rade na svojim projektima u ovom jedinstvenom „inkubatoru“ u stvarnom okruženju.

„Želimo dobrodošlicu svim ljudima koji su inspirisani da unaprijede način na koji ćemo živjeti u budućnosti, da iskoriste ponudu ovog jedinstvenog ekosistema za istraživanje i pridruže nam se u našoj misiji da kreiramo najbolji način života do sada i mobilnost za sve“, kaže Tojoda.

Krovovi će biti pokriveni foto-naponskim panelima da generišu solarnu energiju, pored energije koju će proizvoditi vodonične gorivne ćelije. Otvoreni prostor biće ispunjen prirodnom vegetacijom i hidroponikom.

Domovi će biti opremljeni najnovijim tehnologijama za podršku ljudima, kao što je integrisana kućna robotska asistencija u svakodnevnim aktivnostima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR