Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Porastao broj žrtava korona virusa

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: BETA/AFP/B92

Porastao broj žrtava korona virusa EPA-EFE/STRINGER

Broj mrtvih od novog tipa korona virusa, kojim je zaraženo više stotina ljudi u Kini, porastao je sa devet na 17, javile su kineske vlasti.

Ukupan broj zaraženih od ovog virusa porastao je na 444 u provinciji Hubej, epicentru epidemije, saopštili su zvaničnici te provincije u središtu Kine - na konferenciji za novinare prenošenoj na televiziji.

Virus iz porodice SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom), pojavio se prošlog mjeseca u gradu Vuhanu u provinciji Hubej, i proširio se u više zemalja Azije, a prvi slučaj je zabilježen i u SAD.

Hong Kong je danas prijavio prvi sumnjivi slučaj kod jednog 39-godišnjaka koji je stigao vozom iz Vuhana, ali će se definitivno znati da li se radi o tom virusu sjutra, kada budu stigli rezultati testova.

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je u telefonskom razgovoru sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom da je Kina uvela stroge mjere prevencije i kontrole, prenijela je kineska agencija Sinhua.

"Kina je spremna da radi zajedno sa međunarodnom zajednicom da efikasno odgovori na epidemiju i sačuva sanitarnu bezbjednost u svijetu", obećao je Si Đinping.

Svjetska zdravstvena organizacija sastaje se danas u Ženevi da utvrdi da li treba da se proglasi hitna situacija za javno zdravlje na međunarodnom nivou.

Na konferenciji za novinare u Pekingu zamjenik ministra nacionalne zdravstvene komisije Li Bin rekao je da bi virus, koji se prenosi respiratornim putem, mogao da mutira i da se širi lakše.

Stotine miliona Kineza se spremaju da putuju širom zemlje da se vide sa porodicama povodom praznika za kinesku Lunarnu novu godinu, koji počinje u petak.

U Vuhanu su vlasti naredile obavezno nošenje maski na javnim mjestima, javlja jedan kineski dnevnik.

Kinesko ministarstvo industrije objavilo je da ulaže sve napore da poveća proizvodnju maski pošto se pojavila nestašica, javlja Sinhua.

Gotovo polovina provincija Kine je pogođena, među njima i veliki gradovi kao što su Šangaj i Peking.

Kina preduzima i druge mjere predostrožnosti kao što su ventilacija i dezinfekcija na aerodromima, stanicama i tržnim centrima. Takođe mogu da se postave detektori za tjelesnu temperaturu na mjestima gdje ima mnogo ljudi, rekao je jedan zvaničnik.

Brojne zemlje sa direktnim i indirektnim avionskim vezama sa Vuhanom, pojačale su kontrole putnika pri dolasku, oslanjajući se na iskustvo za vrijeme epidemije SARS-a, između 2002. i 2003. godine.

Kontrole su uvedene na pet aerodroma u SAD kao i u Velikoj Britaniji i Italiji, gdje stižu letovi iz Vuhana.

Ostavi komentar

0/300