Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Jaka oluja u Španiji, šestoro mrtvih

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Mina

Jaka oluja u Španiji, šestoro mrtvih EPA-EFE/DAVID BORRAT

Oluja "Glorija" u Španiji i bujice usmrtili su šestoro ljudi, a traga se za još četvoro.

Istočnu Španiju su pogodili obilna kiša i snijeg, naleti vjetra brzine 100 kilometara na sat, a na moru su talasi visoki i po 10 metara.

Jedan 25-godišnji Britanac nestao je u utorak sa obale kada su talasi dostigli 13,68 metara u Kataloniji i 14,77 metara na Balearskim ostrvima, što je rekord u tom turističkom arhipelagu.

Glorija je teško oštetila plaže na istoku, posebno u okolini Barselone.

Jedno od najugroženijih područja je delta rijeke Ebra, važan prirodni park na jugu Katalonije, u koji je more ušlo tri kilometra, navodi Evropska služba Kopernikus uz fotografije snimljene satelitom.

Po španskoj meteorološkoj agenciji AEMET, oluja je danas počela da se smiruje, a na snazi su žuta i narandžasta upozorenja u Kataloniji i na Balearima.

Španija je nedavno bila iznenađena bujicama posle kiše rijetko jakog intenziteta: sedmoro ljudi je u septembru poginulo zbog poplava na jugoistoku, a 2018. 13 je umrlo u nevremenu na Majorki.

MedECC, mreža od više od 600 naučnika iz mediteranskih zemalja, istakla je u studiji objavljenoj u oktobru da bi epizode obilne kiše u regionu mogle da se povećaju za "10 do 20 odsto" zbog klimatskih promjena.

Glorija, koja je u utorak stigla do Francuske, počela je da popušta, uz jaku kišu, što stvara strahovanje od poplave. Sva skijališta na istoku Pirineja su zatvorena, a iz jednog su evakuisani posjetioci.

Ostavi komentar

0/300