Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Tramp predstavio plan za Bliski istok

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: b92

Tramp predstavio plan za Bliski istok Foto: EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je svoj plan za Bliski Istok, za koji smatra da će riješiti konflikt između Izraela i Palestine na tom području.

Plan je objavljen nakon sastanka Trampa sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i njegovim glavnim političkim rivalom Benijem Gancom.

Pripadnici palestinskih vlasti nijesu prisustvovali, s obzirom na to da je Palestina prekinula diplomatske odnose sa SAD prije dvije godine kada je Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Tramp je istakao da novi plan predviđa ostanak Jerusalima kao glavnog grada Izraela. Međutim, Izrael će zamrznuti izgradnju novih objekata u Palestini na period od četiri godine, dok se pregovara o palestinskoj državnosti, navodi Sputnjik Internešnel.

Plan predviđa dvije države - Palestinu kojoj će glavni grad biti Istočni Jerusalim i Izrael sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

Tramp je najavio otvaranje američke ambasade u Istočnom Jerusalimu i dodao da Palestinci treba da budu zadovoljni jer ovo predstavlja istorijsku šansu za Palestinu da stekne državnost i scenario u kojem će se njihova teritorija duplirati.

Ostavi komentar

0/300