Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

ЦЕРКОВЬ ЧЕРНОГОРСКАЯ – analiza profesora crkvenoga prava dr Nikolaja Zaozerskoga (1894)

| Postavio/la: Antena M

ЦЕРКОВЬ ЧЕРНОГОРСКАЯ – analiza profesora crkvenoga prava dr Nikolaja Zaozerskoga (1894)

Piše: Vladimir Jovanović

Odlika ustrojstva Istočno-pravoslavne crkve je decentralizacija – pomjesnost. Iako identičnih dogmata, međusobno u evharistijskome i jedinstvu ispovijedanja jednoga Simbola vjere (Σύμβολο της Πίστεως), pravoslavne crkve se ustrojavaju u autokefalne, sa vlastitim predstojateljima, saborima i sinodima – posebnom upravnom administracijom. To je bitna razlika crkvenih vlasti Istočno-pravoslavne i Rimokatoličke crkve.

Nikolaj Aleksandrovič Zaozerski (1851–1919) završio je Moskovsku duhovnu akademiju i tu je docnije profesor crkvenoga prava.

Autor mnogih bogoslovskih studija i rasprava. Konsultant Sv. Sinoda Ruske crkve. Urednik žurnala „Богословскій вѣстникъ”. Nosilac ordena Св. Владимира, Св. Анны, Св. Станислава, etc.

Knjiga koju predočavam savremenoj crngorskoj javnosti – „O crkvenoj vlasti: Osnovi, karakter i način primjene crkvene vlasti u različitim formama ustrojstva po učenju pravoslavno-kanonskoga prava” – doktorska je disertacija Zaozerskoga odbranjena 1894. godine.

Nezavisnost pomjesnih crkava u unutrašnjim upravama, bilo najvećih ili u ono vrijeme najmanjih – poput Aleksandrijske patrijaršije ili Crkve Crnogorske (Церковь Черногорская), karakteriše Istočno-pravoslavnu crkvu (Zaozerski je naziva Православная Грековосточная церковь [Pravoslavna Grčkoistočna Crkva]).

„U odsustvu vidljiva povezujućega centra i pod djejstvom nacionalnih i političkih uslova, ona sama za sebe ne predstavlja cijelu ili jednu posebnu vrijednost, već je razdrobljena na jedinice, koje žive svoj zatvoren život i onda kad su veoma male, na primjer Crkva Crngorska ili Aleksandrijska patrijaršija”, piše Zaozerski (str. 220).

Unutar autokefalnih pravoslavnih crkava postoje različite forme više crkvene uprave, što zavisi od tradicije i političkih okolnosti.

Krajem 19. vijeka su postojale svega 4 patrijaršije: Vaseljenska, Aleksandrijska, Antiohijska, Jerusalimska.

Za razliku od njih, više crkveno upravljanje u nekim drugim autokefalnim crkvama ima sinodalno-državni oblik u kojem se, po određenim upravno-administrativnim pitanjima Crkve, a u skladu sa crkvenim pravom, priznaje veća uloga državnih vlasti i njezino pokroviteljstvo.

Ovaj oblik uprave ima svoje davno kodifikovano i Vaseljenskim saborima osveštano porijeklo – iz epohe vizantijskoga Svetoga cara Justinijana.

„Istorija Svete Istočne Crkve” (1850): AUTOKEFALNI VLADIKA CRNE GORE nasljednik vizantijske Mitropolije Prevalisa

Profesor Zaozerski piše:

„Pored Rusije, sinodalno-državni oblik crkvenoga ustrojstva sada postoji u Crkvi Kraljevine Grčke, u Crkvi Rumunskoj, Bukovinsko-dalmatinskoj i Crkvi Crnogorskoj” (str. 372).

Sinod Rusije pozdravlja „первосвятителя АВТОКЕФАЛЬНОЙ ЧЕРНОГОРСКОЙ ЦЕРКВИ”

U uvodu svoje knjige, Zaozerski primjer bliske veze Ruske crkve sa svojom državom Rusijom takođe pronalazi i u odnosu Crnogorske crkve sa matičnom državom Crnom Gorom:

„Takav odnos postoji, na primjer, u Crkvi Kraljevine Grčke, u Crkvi Srpskoj, Rumunskoj i Crnogorskoj” (str. XI).

„ЧЕРНОГОРСКАЯ ЦЕРКОВЬ” – poglavlje iz ruske crkvene istorije (1901)

U nastavku, faksimili naslovnice „O crkvenoj vlasti” Nikolaja A. Zaozerskoga (Sergijev Posad, Moskva, 1894) i djelovâ stranica sa gornjim citatima (XI, 220, 372)…

Komentari

Srba,

@Djuro Vučinić, Nigde ne postoji dokument, podatak, bilo šta da se bilo koji mitropolit od vladike Danila pa do Njegoša, a bilo ih je 6-7, potpisao kao vladika neke nezavisne autokefalne crkve, nigde.

Nenad,

@Djuro Vučinić, nelegalno je ubacena u SPC i nelegalno u njoj bitise 100 godina, tako bi se moglo kazati. Zato je nasljednik

Djuro Vučinić,

@Mrkoje, bolje im je da čitaju..vidiš li kolika je Morača!

Srba,

@Nikola, Sveti Sava priznat i cenjen u svim pravoslavnim crkvama, po svim verskim kalendarima se praznuje i izuzetno poštuje, u Bugarskoj, Grčkoj, Ruskoj crkvi itd.,

Djuro Vučinić,

@Srba, da ste čitali, viđeli bi da je Stefanica Crnojević na Vranjinskom Saboru mršnuo SPC jer su se bili unijatili i zabranio im u Zeti zemlji službu. Iz tih razloga sin Sv Ivan Crnojević osniva 1485 g Cet Manastir sa pravoslavnim svještenstvom. Od tada je SPC o offsajd u CG. Čitajte Srbo,neka vam

Djuro Vučinić,

@Srba, Ti znači nijesi ništa pročitao što je g Jovanović do sada pronašao da piše u istoriskoj literaturi za CPC. Nijesu tražili autokefalnost,a imali su je od Vaseljenske priznatu i sve su pomijesne crkve sa CPC kaoautokefalnom opštile . Takođe bi vidio da su Tomosi novijeg datuma...nastavak

Djuro Vučinić,

@Nenad,kako je prva teza tačna. Niko ni jednu Crkvu ni može ukinut ni prisajedinit bez Sabora vjerujućeg naroda i svog svještenstva. Ali tako nije bilo,već običnim dekretom nepotpunog Sinoda CPC , Mitrofan Ban je izdao i crkvu kojoj se zakleo na vjeki vjekova i svoga Kralja.

Nikola,

Svetosavska sekta nema nista sa pravoslavljem I sa Hriscanstvom,nikada nece uspjeti da posrbe druce narode,uskoro ce postati raskolinici u Pravoslavnom svijetu.

Srba,

Blage veze sa istinom ovo nema, nit je bila, nit je ikada tražila od nekog autokefalnost.

Milica,

Svaka cast nas vim objavama, istina ce nas spasiti i istina je velika da je 4 Amfilohija ne mogu izbrisati. Hvala puno na svemu sto raditi!!!

Ostavi komentar

0/300