11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prijateljima poklanjajte knjige! Preporuke Eleonore Albijanić

Kultura

Comments 1

Prijateljima poklanjajte knjige! Preporuke Eleonore Albijanić

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Predavača i konsultanta u oblasti odnosa s javnošću i komunikacionih strategija Eleonoru Albijanić poznajemo kao PR menadžera Turističke organizacije, pa Telenora i sada EPCG.

Ove sedmice upoznajemo je i kao zaljubljenika u knjigu. „Nekad se posvetim samo jednoj, a češće čitam po dvije, tri u isto vrijeme. Nekima se nikad više ne vratim, a neke pročitam po nekoliko puta..“Otkrila nam je i da ne voli knjigu u digitalnom obliku, već da preferira da osjeti hartiju pod prstima. Za čitaoce Antene M, Eleonora izdvaja djela koja su je rasplakala, nasmijala, kojima se uvijek rado vraća…

***

Life Lift, Slavica Perović

Ovaj roman ne ostavlja ravnodušnim, govori o tome da pravi put uvijek postoji, ali morate spoznati sebe i zauzeti stav. Zato navodi na mnoga preispitivanja, sebe i svojih odnosa sa okruženjem, a često prepoznajete i likove iz stvarnog života. Suštinu romana najbolje opisuje sama autorka izjavom: "Svi mi nosimo mnogo akumulisanih tuđih romana i priča, pokušala sam da napravim ono što Orhan Pamuk definiše kao fikciju koja liči na stvarnost", rekla je Perović.
Glavna junakinja romana Life lift je Agneza Ena, novinarka koja pokušava da napiše esej za prestižnu nagradu. Paralelno sa ovim dešavanjima, dešava joj se drama na ličnom nivou.

A meni u glavi često odzvanja jedan mali segment romana: ''...šoto braco lungo mare...''

Crveno i Crno, Anri Bejl Stendal

Radnja knjige Crveno i crno, koju mnogi karakterišu kao prvi realistički, ali i prvi psihološki roman, dešava se u drugoj deceniji XIX vijeka. Za ovu knjigu kažu da su je je voljeli Niče i Sartr, a tretira temu aktuelnu i danas: licemerje, sujetu, bolesnu ambiciju.

Ovaj roman bavi se sudbinom mladog i ambicioznog siromašnog provincijalca, sina drvodelje, u postnapoleonovskoj Francuskoj. Dvije boje koje krase naslov, crvena i crna, simbolički označavaju dva društvena poziva – crveno – vojni, a crno – sveštenički, kojima teži glavni lik, Žilijen Sorel. I čitavog života se preispituje da li je izabrao pravi. Njegova bolesna ambicija ne preza ni od čega, a njegova sujeta ga tjera da se dokazuje sebi, postavljajući ciljeve koji više unižavaju druge nego što uzdižu njega.

Otmenost ježa, Mjuriel Barberi

Knjiga o umjetnosti života. Prefinjena. Najčitaniji roman u Francuskoj 2007. i 2008. godine. Puna inteligentnog humora, prefinjenih osjećanja. Govori o tome da za istinsku ljubav prema bliskom biću, prijatelju nikad nije kasno. Knjiga puna životnih istina, govori i o beznačajnosti društvenih razlika. Jedna od mnogobrojnih kritika kaže: ''Knjiga sreće i tuge, koja donosi mir...''. A meni je ovu knjigu, i još pregršt brižljivo biranih, u život donijela moja Jovanka. Poklanjajte knjige prijateljima, svaka nosi svoj znak.

S one bande moje gore, Jasenka Lalović

Knjigu koja je u posljednje vrijeme na mene ostavila veliki utisak, poklonila mi je Ljilja. Knjiga životna, jednostavna, prosto vas tjera da vizuelizujete svaku scenu, da je proživite, uzburkava emocije. Priča o ljudskim sudbinama između dva svjetska rata, o ljudima s jedne strane omeđenim kršom, a sa druge morem. Da li su razlike nepremostive ili pak pomirljive? Radnja je smještena u Paštrovićima, ali kao i u mojoj Boki, koja ima sličnu priču, glasam za simbiozu. Knjiga me podsjetila na ''Ženski rodoslov'', Ljiljane Habjanović Đurović, kojoj se uvijek rado vraćam.

Jezik kojim je pisana, vraća me u djetinjstvo, pa se i zapitam i pokušavam da se sjetim koga još mogu čuti da tako priča. I ipak se sjetim. Kad smo kod jezika koji je korišten u ovoj knjizi, preporučujem iz sveg srca, svima koje interesuje ''Romanizmi u Crnoj Gori – jugoistočni dio Boke Kotorske'', autorke Vesne Lipovac Radulović.

Kradljivica knjiga, Markus Zusak

Uvijek kada u kućnoj biblioteci ugledam ovu knjigu, asocijacija su suze koje sam nesumice lila kada sam završila čitanje. Fantastičan roman.

Radnja je smještena u Njemačkoj, početak II svjetskog rata. Počinju da padaju bombe, a mi živimo život devetogodišnje djevojčice Lizel i stanovnika njene ulice u kojoj živi sa starateljima, jer su joj roditelje odveli u koncentracioni logor. Lizel krade knjige!.... Hoće li i vama ovaj roman izmamiti suze, provjerite sami.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Elf

Jako cijenim ovu damu, pametnu i temeljitu. ali , Eleonora, pobogu, Slavica Perovic , neeee, ne vjerujem sta sam procitala ,