24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Anđela Ivanović preporučuje djela koja nose važnu poruku

Kultura

Comments 0

Anđela Ivanović preporučuje djela koja nose važnu poruku

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Anđela Ivanović (djevojačko Borilović) je rođena 25.04.1987. na Cetinju. Djetinstvo je provela u Budvi i Podgorici, a nakon završene Gimnazije “Slobodan Škerović", upisuje Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore. Po okončanju specijalističkih studija na Građansko pravnom smjeru, nastavila je i magistarske studije. Nosilac je brojnih sertifikata i diploma kako domaćih tako i inostranih institucija.

Odbornica je u Skupštini opštine Budva i predsjednica je političke partije Crnogorska.

Majka je sedmogodišnjeg dječaka, te kaže da joj je izolacija zbog Covid 19 omogućila da više vremena provede sa sinom. Cijeni i vrijeme u prirodi pa dodaje da veliki dio dana radi u bašti i uživa u domaćim plodovima hrane.

Za čitaoce Antene M preporučuje pet književnih djela, kako objašnjava, neobičnu skupinu knjiga koje su u nekim važnim periodima njenog života došle sa određenom životnom porukom.

***

Tvrđava, Meša Selimović

”Tvrđava je svaki čovjek, svaka zajednica, svaka država, svaka ideologija!”

Tvrđava prikazuje život pojedinca, ali i zajednice istovremeno. Svi smo mi na neki način tvrđava i da bi uspjeli moramo napusti svoje zidine. U crnogorskom društvu teško se osloboditi nametnutih društvenih okova i izaći u stvaran svijet bez predrasuda. Samo pojedinac, slobodan i hrabar u tom haotičnom odnosu mogućnosti i okolnosti može postići uspjeh u svakom životnom segmentu. Mene je Tvrđava podstakla da se svoje oslobodim…

Blago cara Radovana, Jovan Dučić

Svi mi tragamo za Blagom cara Radovana... kako Dučić piše „prava sreća čovjekova je ako postigne svoje oslobođenje od drugih ljudi, a osloboditi se, to je najprije odvojiti svoju sudbinu od presije tuđih primjera, dajući svom životu pečat svoje sopstvene prirode i ukusa“. Sjajna životna filozofija koja daje analizu mnogih životnih tema.

Luča mikrokozma, Petar II Petrović Njegoš

Naš Njegoš je vjerovatno čitajući grčke filozofe i druge svjetske književnike došao na ideju da napiše Luču mikrokozmu jer se ona izdvaja od njegovih drugih djela. I kada je upoređujem sa dugim djelima izgleda mi kao da je Njegoš u Luči najviše prikazao sebe. To filozofsko pjesničko djelo u svakom novom čitanju i analizi iznova otkrivam. Vođena idejom koja je "iskra ognja besmrtnoga" dolazim svome "vječnome ognjištu" .

Stranac, Alber Kami

Roman u kojem glavnom liku uopšte nijesu značajne stvari koje se dešavaju oko njega. Nema reakciju i uobičajan obrazac ponašanja kada su u pitanju važni događaji, bilo da se radi o životu ili smrti. Sa jedne strane je toliko iskren i ne pokušava sakriti svoju hladnokrvnost lažnim suzama, dok svijet oko njega u okolnostima koje mu se nameću pokušava pronaći racionalne razloge za njegovo iracionalno ponašanje.

Razgovori s bogom, Nil Donald Volš

Ova knjiga je meni kao i milionima čitalaca širom svijeta promijenila životnu strategiju razvoja i funkcionisanja u društvu koje nekada može biti nerazumno u odnosu na našu različitost i htjenja. Kada naučite da spoznate sebe i svoj udio u svakom događaju koji vas u životu zatekne, kada možete prihvatiti i ispravne i pogrešne korake koje napravite i iz njih naučite neku novu lekciju, onda živite sa Bogom u miru i sa čitavim svijetom koji vas okružuje. Pošto je tema religije kod nas aktuelna, u ovoj knjizi se govori o Bogu koji ne pravi podjele među ljudima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR