Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pisac Miraš Martinović na festivalu mediteranskih književnika u Francuskoj

| Postavio/la: Ana Ašanin

Pisac Miraš Martinović na festivalu mediteranskih književnika u Francuskoj

Crnogorski pisac Miraš Martinović, na poziv organizatora, predstavljaće Crnu Goru na Festival "VOIX VIVES, de Méditerranée en Méditerranée" (Živi glasovi – Od Mediterana do Mediterana), koji će se od 19. do 27. jula održati u gradu Setu, na južnoj francuskoj obali.

Festival se održava već dvadeset i dvije godine i svake godine devet dana u julu prima pjesnike koji dolaze iz svih zemalja Mediterana, kako bi otkrili savremenu poeziju, sreli se s različitim kulturama koje povezuju zajedničku istoriju i geografiju, uprkos dramama kojima je danas izložen taj dio svijeta, navodi se u saopštenju. 

Predstaviće se pjesnici iz više od 40 mediteranskih zemalja.

Raznolikost i mnoštvo raznih načina pisanja, jezika, glasova, generacija ističu poetsku riječ – zemalja, susreta i predjela, a Festival poziva na otkriće kultura, mjesto razmjene i poštovanja.

Tokom devet festivalskih dana, tržište (pijaca) knjiga i poezije (Trg knjiga – La Place du Livre) prima više od 100 izdvača, koji predlažu knjige pozvanih pjesnika, Antologiju Festivala ili jedan tekst od svakog prisutnog pjesnika, kao i široku panoramu savremene mediteranaske poezije.

"Susreti se odvijaju svakodnevno u vrtovima (javnim i privatnim), trgovima, ulicama pretvorenim u bašte, mjestima povezanim s kulturnim dobrima grada, na brodovima, a tu su javna čitanja, debate, muzički programi, potpisavanja knjiga" navodi se u pismu – pozivu Mirašu Martinoviću, koji potpisuje direktorka festivala Maïthé Vallès-Bled.

"Počastvovan sam pozivom za učešće na jednoj ovako značajnoj manfestaciji, te činjenicom da će se glas moje zemlje čuti na obalama južne Francuske, na manifestaciji ovakvog renomea i profila. Među brojnim jezicima čuće se crnogorski. Crna Gora je mediteranska zemlja, pa joj i priorodno pristoji učešće i prisustvo na jednoj ovakvoj manifestaciji. Trudiću se da što dostojnije predstavim Crnu Goru, kako to činim u svim mojim knjigama" kazao je Martinović u izjavi za novinare.

Ostavi komentar

0/300