Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Potpisani ugovori o sufinansiranju stvaralaštva: Za projekte i programe oko 800 hiljada eura

| Postavio/la: Milena Aprcović

Potpisani ugovori o sufinansiranju stvaralaštva: Za projekte i programe oko 800 hiljada eura Foto: flickr.com

U Ministarstvu kulture danas je upriličeno potpisivanje ugovora o sufinansiranju programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno umjetničkog stvaralaštva, saopšteno je iz ovog vladinog resora. 

Programi i projekti koje će Ministarstvo sufinansirati izabrani su putem javnog konkursa, a ministar kulture Aleksandar Bogdanović na današnjem događaju je istakao kako je konkurs i ove godine najznačajniji mehanizam podrške koji Vlada Crne Gore obezbjeđuje kulturnoj sceni.

“Posebno bih istakao da je ta podrška po pravilu fokusirana na projekte i programe od posebnog značaja za kulturu naše države, koji uglavnom  predstavljaju onaj neprofitabilni, a za Crnu Goru veoma značajan segment kulturne produkcije. To znači da se država ovim konkursom postavlja u ulogu regulatora između legitimne tržišne uslovljenosti savremene kulture i potrebe za očuvanjem svog autentičnog kulturnog proizvoda, bez obzira na njegovu finansijsku održivost. Svima, a posebno nama u krovnoj instituciji kulture, jasno je da tržišni kriterijumi i faktor samoodrživosti projekta moraju biti u drugom planu u odnosu na estetski kvalitet ili prepoznatljivost efekata ponuđenog projekta, ali isto tako očekujemo da prijava sadrži pokazatelje kreativnog potencijala, inovativnosti i, prije svega, kvalitet koji zavrijeđuje podršku Ministarstva kulture”, naglasio je ministar Bogdanović.

Kako je podsjetio Bogdanović, ove godine, u svrhu podrške putem konkursa obezbijeđeno je oko 800 hiljada eura, i to za 220 umjetničkih projekata u okviru devet oblasti.

Generalna direktorka Direktorata za kulturno – umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Dragica Milić istakla je kako su konkursne komisije ove godine razmatrale 459 prijava, čiji su podnosioci bili javne ustanove i opštine, privredna društva registrovana za obavljanje djelatnosti kulture, te pojedinci koji samostalno realizuju umjetničke projekte.

“Samim uvidom u Odluku sa konkursa može se ustanoviti kako je podrška obezbijeđena svim lokalnim upravama u Crnoj Gori i da su podržani projekti iz različitih nacionalnih, konfesionalnih, jezičkih i estetskih grupa. Pored toga, može se uočiti i da komisije u kontinuitetu pokazuju i rodnu i socijalnu senzibilnost”, rekla je ona.

Najviše sredstava opredijeljeno je za 35 manifestacija i festivala, i to blizu 300 hiljada eura. Za 73 projekta iz Programa razvoja kulture na sjeveru namijenjeno je gotovo 250 hiljada eura. U oblasti književnosti, podršku su zavrijedila 42 projekta, čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 50 hiljada eura, dok će devet časopisa iz oblasti kulture i umjetnosti biti finansirano iznosom od 47 hiljada eura.

Iz sfere likovne umjetnosti podržana su 22 projekta, ukupnim iznosom preko 35 hiljada eura, dok će za 15 muzičkih i muzičko-scenskih sadržaja biti izdvojeno nešto preko 32 hiljade eura. U sferi književnog prevođenja podržano je ukupno 13 projekata, za šta je izdvojeno preko 26 hiljada eura, a zajedničko učešće umjetničkih organizacija i pojedinaca iz Crne Gore na šest međunarodnih manifestacija i festivala biće podržano iznosom od 25 hiljada eura. Uz to, za pet pozorišnih produkcija konkursom je namijenjen iznos od 21 hiljade eura. 

Ostavi komentar

0/300