10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sjajan nastup Zagrebačkog kvarteta na KotorArt Don Brankovim danima muzike

Izvor: Foto: Krsto Vulović

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Sjajan nastup Zagrebačkog kvarteta na KotorArt Don Brankovim danima muzike

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U prelijepom ambijentu Katedrale sv. Tripuna, održan je koncert pod nazivom "Vijek trajanja" Zagrebačkog kvarteta, u okviru XVIII KotorArt Don Brankovih dana muzike.

Iz PR službe Međunarodnog festivala saopšteno je da su članovi ovog najstarijeg profesionalnog ansambla na hrvatskoj muzičkoj sceni, violinisti Martin Krpan i Davor Filips, violista Hrvoje Filips i violončelista Martin Jordan, prepunom auditorijumu u Katedrali, izveli Gudački kvartet u D-duru, op 18, br.3, Ludviga van Betovena i Gudački kvartet u F-duru Morisa Ravela.

"Istorija Zagrebačkog kvarteta počinje 1919. godine, nakon koncerta održanog u Velikoj dvorani Hrvatskog zemaljskog glazbenog zavoda. Prvobitni članovi bili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violista Ladislav Miranov i violončelista Umberto Fabri.

Ansambl je snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao što su Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records itd.

U mnoštvu domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada ističe se Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor, dodijeljena 2009.

Repertoar kvarteta čini široki raspon stilova, od klasike, preko romantizma, do savremenih autora s akcentom na hrvatskom stvaralaštvu, posebno na djelima Božidara Širole, Josipa Štolcera Slavenskog, Frana Lhotke, Antuna Dobronića, Borisa Papandopula, Mila Cipre, Milka Kelemena i dr", navedeno je u saopštenju. 

Foto: Krsto Vulović
Foto: Krsto Vulović 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR