9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nominovani finalisti nagrade "Milčik"

Kultura

Comments 0

Nominovani finalisti nagrade "Milčik"

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Institut za savremenu umjetnost u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz New York-a, ove godine drugi put dodjeljuje Nagradu Milčik.

Nagrada se u Crnoj Gori održava bijenalno i za jednu umjetnicu ili umjetnika obezbjeđuje potpuno pokriven dvomjesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru.

Finalisti nagrade Milčik 2019. će se sa novim ili (do dana izložbe) neizlaganim radom predstaviti na kolektivnoj izložbi 06. decembra 2019. u Fondaciji Petrović Njegoš u Podgorici.

Žiri, u sastavu: Svetlana Racanović (crnogorska istoričarka umjetnosti, FLU Cetinje), Miran Mohar slovenački umjetnik (IRWIN/NSK), Siniša Radulović (umjetnik, dobitnik Nagrade Milčik 2017) i Eriola Pira (kuratorka, Vera List centar za umjetnost i politiku, New York) su se u prvom kruga žiriranja odlučili za četiri umjetnice/umjetnika.
Finalisti Nagrade Milčik YVAA 2019 su:Brigita Antoni, Jovana Vujanović, Teodora Nikčević i Ivan Šuković.

Dobitnica ili dobitnik Nagrade Milčik 2019 će uz prisustvo i obrazloženje žirija biti izabran-a i proglašen-a na otvaranju izložbe finalista.

Žiri će odlučivati o dobitnici ili dobitniku Nagrade Milčik 2019 na osnovu prijave/portfolija finalista, izloženog rada, razgovora sa umjetnicama kao i sveukupnog umjetničkog djelovanja.

Nagrada Milčik i ISU čine dio međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards, koja obuhvata 11 zemalja jugoistočne i centralne Europe a u svakoj od zemalja je osnovana od strane nezavisnih i neprofitnih organizacija za savremenu umjetnost.

Nagrada za mlade vizuelne umjetnice/ke Milčik nosi ime istoimenog umjetničkog rada istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića. Milčik je čokolada za jelo i kuvanje, njen naziv je nastao umjetnikovim spajanjem sopstvenog imena sa prezimenom njegovog prijatelja iz djetinjstva, istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova (Milija i Čilikov: Milčik).

I ove godine, umjetnik Milija Pavićević donira tri primjerka iz serije rada Milčik. Kolekcionari i ljubitelji umjetnosti koji su zainteresovani za otkup rada i podršku organizaciji Nagrade Milčik, pišite na naš emejl [email protected] ili nam se direktno obratite.

Cilj formiranja nagrade je pružanje podrške mladim vizuelnim umjetnicama i umjetnicima i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj savremenoj umjetničkoj sceni.

Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da započne komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR