Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nominovani finalisti nagrade "Milčik"

| Postavio/la: Ana Ašanin

Nominovani finalisti nagrade "Milčik"

Institut za savremenu umjetnost u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz New York-a, ove godine drugi put dodjeljuje Nagradu Milčik.

Nagrada se u Crnoj Gori održava bijenalno i za jednu umjetnicu ili umjetnika obezbjeđuje potpuno pokriven dvomjesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru.

Finalisti nagrade Milčik 2019. će se sa novim ili (do dana izložbe) neizlaganim radom predstaviti na kolektivnoj izložbi 06. decembra 2019. u Fondaciji Petrović Njegoš u Podgorici.

Žiri, u sastavu: Svetlana Racanović (crnogorska istoričarka umjetnosti, FLU Cetinje), Miran Mohar slovenački umjetnik (IRWIN/NSK), Siniša Radulović (umjetnik, dobitnik Nagrade Milčik 2017) i Eriola Pira (kuratorka, Vera List centar za umjetnost i politiku, New York) su se u prvom kruga žiriranja odlučili za četiri umjetnice/umjetnika.
Finalisti Nagrade Milčik YVAA 2019 su:Brigita Antoni, Jovana Vujanović, Teodora Nikčević i Ivan Šuković.

Dobitnica ili dobitnik Nagrade Milčik 2019 će uz prisustvo i obrazloženje žirija biti izabran-a i proglašen-a na otvaranju izložbe finalista.

Žiri će odlučivati o dobitnici ili dobitniku Nagrade Milčik 2019 na osnovu prijave/portfolija finalista, izloženog rada, razgovora sa umjetnicama kao i sveukupnog umjetničkog djelovanja.

Nagrada Milčik i ISU čine dio međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards, koja obuhvata 11 zemalja jugoistočne i centralne Europe a u svakoj od zemalja je osnovana od strane nezavisnih i neprofitnih organizacija za savremenu umjetnost.

Nagrada za mlade vizuelne umjetnice/ke Milčik nosi ime istoimenog umjetničkog rada istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića. Milčik je čokolada za jelo i kuvanje, njen naziv je nastao umjetnikovim spajanjem sopstvenog imena sa prezimenom njegovog prijatelja iz djetinjstva, istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova (Milija i Čilikov: Milčik).

I ove godine, umjetnik Milija Pavićević donira tri primjerka iz serije rada Milčik. Kolekcionari i ljubitelji umjetnosti koji su zainteresovani za otkup rada i podršku organizaciji Nagrade Milčik, pišite na naš emejl [email protected] ili nam se direktno obratite.

Cilj formiranja nagrade je pružanje podrške mladim vizuelnim umjetnicama i umjetnicima i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj savremenoj umjetničkoj sceni.

Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da započne komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu.

Ostavi komentar

0/300