Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Najbolji dokumentarni film Kanskog festivala zatvara Ubrzaj 2019

| Postavio/la: Gordana Đuračić

Najbolji dokumentarni film Kanskog festivala zatvara Ubrzaj 2019

Jubilarno X izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ završava se projekcijama u Podgorici i Kotoru.

Uvod u posljednji dan Festivala UBRZAJ u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu, je dodatna projekcija filma Dnevnik Diane Budisavljević u 15h.

Od 17h slijedi film Alis i gradonačelnik, francuskog reditelja Nicolasa Parisera. Ovaj suptilno satirični film nagrađen je najprestižnijim priznanjem u sekciji 15 dana autora u Kanu - Europa Cinemas Label! Gradonačelnik Liona, Pol Terano, pati od egzistencijalne krize. Nakon 30 godina u politici, osjeća se potpuno prazno i lišen ideja. Kako bi to prevazišao, Pol angažuje mladu i pametnu filozofkinju, Alis Ajman, za neobičan posao predlaganja ideja gradskoj skupštini. Kroz njihov odnos reditelj na duhovit i dirljiv način preispituje savremeni život, kroz filter dvije generacije. Dijalog dvije dijametralno suprotne ličnosti koje preispituju sve ono u šta su do tada vjerovale.

Festival UBRZAJ 2019 u Podgorici zvanično zatvara maestralno ostvaranje višestruko nagrađivanog Patricia Guzmana Kordiljeri snova u 20h, najbolji dokumentarni film ovogodišnjeg Kanskog festivala. Patricio Guzman napustio je Čile prije više od 40 godina, ali nikad nije prestao razmišljati o toj zemlji i kulturi.

„U Čileu, tamo gdje Sunce izlazi, ono je moralo da dosegne brda, zidove i vrhove prije nego što je obasjalo posljednju stijenu Kordiljera. U mojoj zemlji, Kordiljeri su svuda. Međutim, za Čileance, to je nepoznata teritorija. Nakon što sam bio na sjeveru zbog 'Nostalgije za svjetlošću' i jugu zbog 'Dugmeta od sedefa', osjećam se spremnim da snimim ovu beskrajnu kičmu Čilea ne bih li istražio njene tajne, moćne istine iz davne i savremene istorije Čilea“, zapisao je on.

Paralelno, završava se i šesto izdanje Festivala UBRZAJ u Kotoru gdje će publika danas biti u prilici da, u kinu Boka, vidi filmove Upoznati Gorbačova u 18h, Noćna sesija u 19:40 i Koja je ovo država! od 20h.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Ostavi komentar

0/300