10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najbolji dokumentarni film Kanskog festivala zatvara Ubrzaj 2019

Kultura

Comments 0

Najbolji dokumentarni film Kanskog festivala zatvara Ubrzaj 2019

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Jubilarno X izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ završava se projekcijama u Podgorici i Kotoru.

Uvod u posljednji dan Festivala UBRZAJ u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu, je dodatna projekcija filma Dnevnik Diane Budisavljević u 15h.

Od 17h slijedi film Alis i gradonačelnik, francuskog reditelja Nicolasa Parisera. Ovaj suptilno satirični film nagrađen je najprestižnijim priznanjem u sekciji 15 dana autora u Kanu - Europa Cinemas Label! Gradonačelnik Liona, Pol Terano, pati od egzistencijalne krize. Nakon 30 godina u politici, osjeća se potpuno prazno i lišen ideja. Kako bi to prevazišao, Pol angažuje mladu i pametnu filozofkinju, Alis Ajman, za neobičan posao predlaganja ideja gradskoj skupštini. Kroz njihov odnos reditelj na duhovit i dirljiv način preispituje savremeni život, kroz filter dvije generacije. Dijalog dvije dijametralno suprotne ličnosti koje preispituju sve ono u šta su do tada vjerovale.

Festival UBRZAJ 2019 u Podgorici zvanično zatvara maestralno ostvaranje višestruko nagrađivanog Patricia Guzmana Kordiljeri snova u 20h, najbolji dokumentarni film ovogodišnjeg Kanskog festivala. Patricio Guzman napustio je Čile prije više od 40 godina, ali nikad nije prestao razmišljati o toj zemlji i kulturi.

„U Čileu, tamo gdje Sunce izlazi, ono je moralo da dosegne brda, zidove i vrhove prije nego što je obasjalo posljednju stijenu Kordiljera. U mojoj zemlji, Kordiljeri su svuda. Međutim, za Čileance, to je nepoznata teritorija. Nakon što sam bio na sjeveru zbog 'Nostalgije za svjetlošću' i jugu zbog 'Dugmeta od sedefa', osjećam se spremnim da snimim ovu beskrajnu kičmu Čilea ne bih li istražio njene tajne, moćne istine iz davne i savremene istorije Čilea“, zapisao je on.

Paralelno, završava se i šesto izdanje Festivala UBRZAJ u Kotoru gdje će publika danas biti u prilici da, u kinu Boka, vidi filmove Upoznati Gorbačova u 18h, Noćna sesija u 19:40 i Koja je ovo država! od 20h.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR