8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ovo su trenutno najčitanije knjige u Crnoj Gori

Kultura

Tag Gallery
Comments 1

Ovo su trenutno najčitanije knjige u Crnoj Gori

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Književnu rubriku Antene M ove sedmice ne čine preporuke pojedinca, već šire čitalačke publike. Izdavačka kuća Nova knjiga, u okviru koje posluje Gradska knjižara izdvojila je pet najprodavanijih knjiga u 2019. U susret praznicima, jednom čitaocu takođe poklanjamo najčitaniju knjigu u Crnoj Gori.

Nova knjiga je inače priredila više stotina značajnih izdanja za naše tržište, a organizuje i brojne književne programe, među kojima se ističu ‘Zimski salon knjige’ i ‘Međunarodni podgorički sajam knjiga’.

 ***

“Budni u 5“, Robin Šarma

Najčitanija knjiga ove godine je knjiga “Budni u 5” svjetskog stručnjaka za liderstvo Robina Šarme. Koncept djela zasnovan je na revolucionarnoj jutarnjoj rutini koja je pomogla njegovim klijentima da povećaju produktivnost, poboljšaju zdravstveno stanje i sačuvaju smirenost u ovom našem, previše komplikovanom svijetu.

Ova knjiga otkriće vam: kako izvanredni geniji, poslovni titani i najmudriji ljudi na svijetu počinju jutro da bi postigli izvanredna dostignuća; i malo poznatu formulu da biste se probudili inspirisani, fokusirani. Detaljan metod da biste imali vremena da vježbate, resetujete se i radite na ličnom razvoju. Vježbe zasnovane na neuronauci koje će vam dokazano pomoći da ustanete lako dok mnogi drugi spavaju i insajdersku taktiku kojom ćete odbraniti talente, vještine i snove od digitalnih ometanja i drugih vrsta odvlačenja pažnje, kako biste uživali u bogatstvu, učinku i veličanstvenom uticaju na svijet.

“Tajni život pisaca”, Gijom Muso

Nakon što je napisao tri kultna romana, Natan Fols 1999. objavljuje da se više neće baviti pisanjem i povlači se na prelijepo, ali divlje mediteransko ostrvo Bomon.  Jesen 2018. Fols nije dao intervju čak dvadeset godina, ali njegovi romani ne prestaju da privlače pažnju čitalaca. Matilda Mone, mlada švajcarska novinarka, dolazi na ostrvo s namjerom da otkrije Folsovu tajnu. Istog tog dana, na ostrvu je pronađeno tijelo jedne žene i vlasti odlučuju da uvedu blokadu ostrva. Tada izmedu Matilde i Natana započinje opasno suočavanje, u kom se susrijeću dugo skrivane istine i uvjerljive laži, ali i ljubav i strah.

Fascinantna književna slagalica koja dobija nevjerovatan obrt u trenutku kada pisac sklopi i njen posljednji djelić. Gijom Muso, poznati francuski bestseller pisac, jedan je od omiljenih pisaca crnogorskim čitaocima.

“Žene koje trče s vukovima”, Klarisa Pinkola Estes

U srcu svake žene obitava neukrotiva snaga, ispunjena instinktima dobra, strastvenom kreativnošću i bezvremenim znanjem. Ona je Divlja žena, otjelovljenje ženske instinktivne prirode. Ali ona je i ugrožena vrsta. U ovoj knjizi dr Estes otkriva bogatstvo mitova iz različitih kultura, folklora i predanja, čak i iz sopstvenog porodičnog nasljeđa, u cilju da pomogne  ženama da ponovo uspostave kontakt  sa ovim snažnim, zdravim, vizionarskim atributima sopstvene instinktivne prirode. Kroz priče i komentare u ovoj knjizi, dr Estes je stvorila novi leksikon ženske psihe.

Knjiga koja će svakoj ženi pomoći da izbjegne uobičajene greške u samorazvoju, slušajući upravo svoju prirodnu intuiciju. Knjiga dr Estes predstavlja zanimljiv vodič za najuzbudljivije putovanje u sopstvenu unutrašnjost.

“12 pravila za život”, Džordan Piterson

Objašnjavajući ljudsko ponašanje, nešto poput Junga, Piterson se koristi mitovima i religijom, smatrajući da se tu nalaze temelji filozofije današnje zapadne kulture.

Kada govori o mladim ljudima 21. vijeka, Džordan Piterson je donekle iznenađen koliko su osnovne vrijednosti uzdrmane, kad je on postao poznat zahvaljujući frazama poput ‘Sredi svoju sobu’ i ‘Govori istinu’. Evo i nekoliko pravila koje izdvajamo iz knjige:

-          Tretiraj sebe kao da si osoba do koje ti je stalo.

-          Ne dozvoli djeci da rade nešto što će te natjerati da ti se ne sviđaju.

-          Sredi svoju kuću prije nego što počneš da kritikuješ svijet.

-          Pretpostavi da osoba s kojom razgovaraš zna nešto što ti ne znaš.

 

“Priznajem da sam živio”, Pablo Neruda

U djelu „Priznajem da sam živio“, memoarima čuvenog čileanskog pjesnika Pabla Nerude, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Neruda sjajnim jezikom i stilom, koji karakteriše njegove najbolje tekstove, čitaocima pripovijeda ne samo glavne događaje iz svog života, već i okolnosti u kojima je stvarao svoje najpoznatije pjesme.

Neruda je svoje memoare pisao gotovo do posljednjeg dana života. Oni obuhvataju sve najvažnije epizode iz njegovog života, od prvih iskustava iz djetinjstva prožetog raskošnim mirisima i bojama čileanskih šuma i prirode, do dobijanja Nobelove nagrade i ostalih događaja i iskustava koji su stalno iznova i sve više bogatili njegov život. Kroz sve te događaje i iskustva uvijek se provlači njegova poezija, koja je za njega značila – život sâm.

 

***

Prvi čitalac koji pošalje mail s kontakt podacima na [email protected], dobija knjigu Robina Šarme, koju može podići u Gradskoj knjižari na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

Gradske knjižare koje posluju u okviru Nove knjige su snabdjevene s više od 30.000 naslova, kako domaćih tako i značajnih inostranih izdavača. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu. 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Milovan Gojovic

Znam da nijesam dibitnik jer vjerovatno ima brzih od mene a i ne zivim u Crnoj Gori no bez obzira na to volim knjigu rado bih uspostavio sa vama kontakt Puno pozdrava iz Sydney-a