14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U susret premijeri Pučinijeve opere "La Boheme": Crnogorska publika željna je opere

Izvor: Foto:Antena M, Olivera Tićević, FB

Kultura

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

U susret premijeri Pučinijeve opere "La Boheme": Crnogorska publika željna je opere

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Opera "La Boheme" Đakoma Pučinija biće premijerno izvedena 21. januara u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

"La Boheme" je jedna od najpopularnijih opera u istoriji, čiji libreto je nastao prema romanu "Prizori iz života boema" Henrija Murgera koji opisuje studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti.

Potresnom pričom o mladim i siromašnim pariškim umjetnicima i njihovim nesrećnim ljubavima, Đakomo Pučini je osvojio svjetske pozornice, a sada će u njegovom operskom stvaralaštvu moći da uživa i crnogorska publika.

Crnogorskim simfonijskim orkestrom diriguje Alberto Veronezi, reditelj je Andrea Tocchio (Tokio), a asistent dirigenta Frančesko Barbađelata.

Uloge tumače: Raga Eldin, Ivana Čanović, Marko Kalajanović, Olivera Tičević, Daniele Kaputo, David Mura, Almir Muratagić, Filip Miladinović i Maša Cupara, uz pratnju mješovitog i dječijeg hora.

Specijalno za Portal Antena M, razgovarali smo sa rediteljem čuvenog operskog djela Andreom Tocchiom  (Tokijom) i protagonistima Markom Kalajanovićem u ulozi Marčela i Oliverom Tičević koja tumači ulogu Muzete, vesele i slobodne djevojke.

Otkirili smo čari njihove igre na sceni, koja je okupila ogroman broj učesnika, na jednom od najskupljih projekata Crnogorskog narodnog pozorišta.

Antena M: Da li je ''La Boem'' vaša prva postavka opere van Italije?

Andrea Tocchio: Ovo je apsolutno prva moja postavka opere La Boem. U prethodnom periodu imao sam čast da radim na ovoj operi kao asistent režije, za poznate režisere De Firelija i Bolonjenija.

Antena M: Opera La Boem je priča o ideji sjećanja, priča o ljubavi koja se dešava u Parizu tridesetih godina prošlog vijeka.
Koja vas je ideja vodila dok ste radili ovo kultno djelo?

Andrea Tocchio: Bio sam inspirisan klasičnom tradicijom prilikom postavke opere sa fokusom na evoluciju ljubavi i osjećanja. Posebno smo bili koncentrisani na ljubav između muškarca i žene, i na ljubav između prijatelja, a i kako se sve ove ljubavi mijenjaju sa mladošću.

Antena M: Opera će biti izvedena na italijanskom jeziku. Na sceni je preko 100 učesnika, ovo je veoma skup i zahtjevan projekat Crnogorskog narodnog pozorišta. Kako teče saradnja sa crnogorskim kolegama?

Andrea Tocchio: Naišao sam na veliku profesionalnost. Kompletna ekipa radi veoma predano na ovom projektu, to su profesionalci sa kojima je saradnja pravo uživanje.

Antena M: Da li će crnogorska publika uživati u klasičnom izvođenju, ili pripremate verziju prilagođenu današnjem vremenu?

Andrea Tocchio: Već od prvog dana razgovarali smo sa umjetničkim direktorom Željkom Sošićem i odlučili da na scenu postavimo klasičnu postavu opere koja će imati tradicionalni pristup i čitanje. Opera koja je podijeljena u četiri čina traje dva sata i 40 minuta.

Antena M: Italijansko crnogorska koprodukcija grandioznim projektom, daje sjajnu priliku crnogorskoj publici da uživa u jednoj od najpopularnijih svjetskih opera. Među vrhunskim profesionalcima na sceni se izdvaja lik Muzete, mlade slobodne djevojke čiji lik tumači međunarodno priznati sopran crnogorka Olivera Tičević.
Kakva energija vlada na sceni?

Olivera: Srećna sam sto se La Boheme prvi put izvodi u Crnoj Gori. Nakon " Balkanske carice" prve crnogorske opere i brojnih produkcija sjajnog Operskog Festivala "Operosa", ovo je zaista jako bitan dogadjaj za crnogorsku kulturnu scenu.

Prije svega jer se prvi put spušta prostor za orkestar takozvana "orkestarska rupa", gdje svira Crngorski simfonijski orkestar a pjeva puni hor profesionalnih muzičara.  

Na sceni imamo fantastičnog Marčela, Kolina, Šonara, Mimi, Rodofa, i moju malenkost. Odlično se slažemo, svi smo '' kliknuli'' jedni na druge, što je vrlo bitno, jer postaviti operu ovakvog kalibra za deset dana je vrlo ambiciozno i hrabro.

Kompletna produkcija Crnogorskog narodnog pozorišta bila je jako dobro pripremljena za postavku opere. I solisti su došli potpuno spremni kao i hor i orkestar. Sve teče toliko savršeno, ponekad imam osjećaj kao da smo ovo već radili. Veliki broj ljudi je na sceni...

Sjajno provodimo vrijeme, i sa radošću mogu kazati da pored ogromnog iskustva koje imam na svjetskim scenama, ovo je jedna od mojih najljepših saradnji u poslednje vrijeme. Iznenađena sam tom empatijom koja vlada među kolegama.

Ovo je divan izuzetak koji treba prenositi i na druge prostore. Tumačim ulogu Muzete, jedne vesele slobodne djevojke, koja će i te kako opravdati razloge svog ponašanja. Nadam se i da će dobiti lijepu naklonost publike.

Svi solisti su izvaredni.

Ova saradnja CNP-a sa svjetski poznatim Festivalom Pucini Tore del Lago ( Puccini Torre del Lago) je od neprocjenljivog značaja.

Marko Kalajanović prvak sarajevske opere u Pučinijevom djelu tumači lik Marčela.

Antena M: Da li je muzika u Boemima jednostavna za izvođenje?

Marko Kalajanović: Kao što je napomenula Olivera, na preliminarne probe pred samu premijeru došli smo izuzetno spremni.
I ne samo to, jer su ovu produkciju radili u nekim drugim produkcijama van Crne Gore, što nam je mnogo olakšalo da na najbolji mogući način crnogorskoj publici predstavimo ovo djelo.

Ono je izuzetno kompleksno, spada u jedno od najtežih djela kažu dirigenti za dirigovanje, kažu pjevači za pjevanje, kažu instumentalisti za sviranje. Zašto?

Pripada verističkom operskom periodu koji je jedan od najkompleksnijih epoha u kompletnoj operskoj literaturi, a Boemi predstavljaju krunu iste.

Upravo iz tog razloga možda su Boemi i najslušanija i naizvođenija opera u svim operskim kućama i predstavlja jednu od opera koje čine ''gvozdeni'' repertoar svakog nacionalnog teatra.

Ono što predstavlja jednu sjajnu prednost CNP-a jeste što je upravo ovo prva opera koja će biti izvedena na ovoj sceni, i uz Travijatu i Karmen predstavlja tu trijadu naizvođenijih opera na cijelom svijetu. Ali ono što bih volio da istaknem jesta da je opera Boemi, (na osnovu čega bih i pozvao publiku da nas gleda, ne samo u ove tri predstave,nego se nadam da će ih biti još), je to što je Pučini uspio da kroz Boeme na fantastičan način muziku približi ne samo ljubiteljima i poznavaocima opere, već i onima koji su laici, i koji prosto vole muziku, vole teatar, vole umjetnost.

Antena M: Uloga Marčela je kompleksna i zahtjevna. Šta on predstavlja?

Marko Kalajanović: Marčelo je jasan lik koga kroz život, vodi intuicija i izuzetno snažna emocija, to je emocija prema njegovoj izabranici gospođici Mizeti, sa kojom ima određene probleme, ali ti problemi su vrlo savremeni. I zato ova opera, bez obzira što je pisana prije 100 godina predstavlja nešto izuzetno moderno i prilagodljivo, svemu onome što nas danas okružuje,i svim međuljudskim i emotivnim odnosima, koji čine današnje društvo ne samo u kompletnom svijetu već i u Crnoj Gori, gdje ćemo mi na pravi način pokušati da ovu operu predstavimo.

AntenaM: Operu čine četiri čina? Koji vam je najdramatičniji?

Marko Kalajanović: Svaki nosi neku svoju priču i dramaturgiju. Iskreno, ne bih mogao nijedan da izdvojim, iz jednog prostog razloga - svaki dovoljno doprinosi zaokruživanju kompletne slike međuljudskih odnosa, osim možda tog drugog čina u kojem se dešava najprisniji najintimniji odnos između dvoje ljubavnika Mizete i Marčela.

Antena M: Slučajnost ili ne, ali vaš prvi internacionalni nastup bila je uloga Marčela u Boemu?

Marko Kalajanović: Ja ne vjerujem u slučajnost. Za mene su slučajne stvari nešto što je unaprijed propisano i bilo predodređeno da se desi. Marčela sam glumio u Slovenskom narodnom gledalištu u Mariboru sa jednom sjajnom internacionalnom ekipom.

Slučajno ili ne, nakon 10 godina ja sam ovdje sa vama, birajući dio istorije, jer postavljanje Boema na sceni CNP-a nakon toliko decenija jeste važan istorijski momenat.

I mogu slobodno da kažem - ono što se desilo prije deset godina bilo je jedno od mojih najznačajnijih iskustava, ali ovo što će se desiti biće moje sljedeće najznačajnije iskustvo.

Umjetnost, je kao i svaki drugi posao, sa tom prednošću da imate blagodat da se usavršavate čitavog svog života.

I koliko god željeli još i više da napredujete i naučite, uvijek ostane dovoljno prostora za nova iskustva.

Posebno sam ponosan na podatak da su karte za premijeru rasprodate sredinom decembra. Crnogorska publika željna je opere.

Razgovarala Ana Ašanin

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR