17 °

max 23 ° / min 15 °

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski orkestar mladih nastupa u Kolektoru

Izvor: Kotor Art

Kultura

Comments 0

Crnogorski orkestar mladih nastupa u Kolektoru

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Crnogorski orkestar mladih nastupiće večeras u 20 sati, u sali Kolektora (bivšeg Titeksa), u okviru pratećeg programa retrospektivne izložbe „Mikrokozmi Ilije Šoškića“. Na koncertu će biti izvođene kompozicije Milivoja Pićurića, Marija Bertolotija i Stiva Rajha.

Pićurićeva minimalistička kompozicija „Intro za koncert u Titeksu“ je rađena po narudžbi Orkestra.

"Ponavljanjem kratkih motiva nastaju duže cjeline, dinamički i gradacioni lukovi. S obzirom na prostor u kom se premijerno izvodi, tokom pisanja na umu je imao, između ostalog, repetitivni zvuk i pokret fabričkih postrojenja", navodi se u saopštenju organizatora.

Bertolotijevo dvostavačno djelo pod nazivom „Nuova poesia in forma di rosa (Nova poezija u formi ruže)“ i „E una sera (Jedne večeri)“ predstaviće sopranistkinju Milicu Lalošević zajedno sa gudačkim orkestrom. Djelo je nastalo na temelju poezije italijanskog umjetnika Pjera Paola Pasolinija.

Trostavačna kompozicija „Different trains“ Stiva Rajha, koja je 1989. godine nagrađena „Gremijem“ kao najbolje djelo savremene umjetničke muzike, inspirisana je Rajhovim putovanjima vozom od Njujorka do Los Anđelesa, kao i vozovima koji su transportovali Jevreje u Aušvic. Orkestar premijerno izvodi obradu za gudački orkestar i audio traku, navodi se u saopštenju. „Udruženje mladih umjetnika Crne Gore“ osnovalo je Crnogorski orkestar mladih 2018. godine.

U septembru 2019. godine ovaj orkestar postaje predstavnik Crne Gore u „Evropskoj orkestarskoj federaciji“. Kroz nov zvuk i sa akcentom na savremeno umjetničko stvaralaštvo, Crnogorski orkestar mladih naročito se obraća publici nove generacije. Repertoar pored poznatih djela klasične literature, čini savremena umjetnička muzika domaćih i stranih kompozitora, kao i eksperimentalni spoj dramske radnje i muzike, navodi se u saopštenju organizatora. Tokom proteklih godina orkestar izvodi više premijera savremenih djela, dok za kompozicije „Nokturno za solo violinu, orkestar i elektroniku“ (Milivoje Pićurić) i „Impromti br. 5 i 6“ (Jan Sibelijus), orkestar snima prve koncertne spotove takve vrste u Crnoj Gori. Učestvovali su na manifestacijama kao što su: KotorArt 2020, Festival mladih umjetnika 19 i Evropski dani kulturne baštine 2018.

Retrospektivna izložba „Mikrokozmi Ilije Šoškića“ kustoskinje Nele Gligorović, u okviru koje će nastupiti Crnogorski orkestar mladih, realizuje se u produkciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, u prostoru Kolektora od 15. maja do 15. juna.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR