Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Program Evropske saradnje u nauci i tehnologiji predstvaljen na Info danu u Podgorici

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Program Evropske saradnje u nauci i tehnologiji predstvaljen na Info danu u Podgorici

Informativni dan posvećen Programu Evropske saradnje u nauci i tehnologiji održan je danas u Podgorici.

Info dan, u organizaciji Ministarstva nauke i COST Asocijacije iz Brisela, su otvorili ministarka nauke Sanja Damjanović i direktor COST Asocijacije Ronald de Bruin.

Damjanović je kazala da je cilj ovog događaja da privuče pažnju na sve mogućnosti koje nudi ovaj program evropskim istraižvačima, uključujući i crnogorske, ali ujedno i da ukaže čast crnogorskoj naučnoj zajednici koja učestvuje u akcijama odnosno projektima ovog programa.

Istakla je i da Crna Gora kao članica COST Asocijacije trenutno učestvuje u 100 tekućih akcija, što je, kako je ocijenila, impresivan broj s obzirom na veličinu naše države. 

''Takođe je pozvala sve pristune da učestvuju odnosno da ostavljaju pitanja, komentarišu i sugerišu, a sve u cilju dobijanja konkrentih odgovora kako od kolega iz COST-a, tako i od crnogorskih istraživača koji imaju dugogodišnje iskustvo u COST-akcijama''- navedeno je u saopštenju.

Dirketor COSTa, Ronald de Bruin je u svom obraćanju podsjetio na 45-godišnja dokazana iskustva u istraživačkoj saradnji ove Asocijacije i predstavio uloge ovog Programa kao što su promovisanje i način širenja istraživačke izvrsnosti, zatim podsticanje interdisciplinarnih istraživanja za razvoj nauke kao i podsticanje i jačanje karijera mladih naučnika i istraživača.

''Predstvanica COST programa, učesnica na infodanu, Judith Litjens je predstavila osnovnu ideju ovog programa, način finansiranja COST akcija kroz konferencije, trening škole, kao i kratkoročne naučne posjete, što ima poseban značaj za razvoj mladih istraživača koji na taj način dobijaju šansu za razmjenu iskustava sa istraživačima širom Evrope i svijeta. Ona je u svojoj prezentaciji predočila prisutnima kako uzeti učešća u ovim projektima i to na tri načina: predlaganjem novih akcija (poziv za predlaganje novih akcija je stalno otvoren), priključivanjem tekućim akcijama i postojanje mogućnosti učešća kroz ocjenjivanje akcija u svojstvu nezavisnih eksperata''- navedeno je u saopštenju.

U nastavku Programa, Zoran Popovski predstavnik COST CSO iz Sjeverne Makedonije, je izložio pregled regionalne dimenzije COST Asocijacije na Zapadnom Balkanu.

Milena Milonjić - nacionalni COST koordinator je objasnila procedure za učešće istraživača iz Crne Gore, a iskustvo u COST programu su prezentovali i uspješne učesnice u COST akcijama iz Crne Gore sa Univerziteta Crne Gore, prof Jelena Lazarević i docent na Elektortehničkom fakultetu Milena Đukanović.

Ostavi komentar

0/300