Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Podgorica bogatija za dvije kompozicije ulične umjetnosti

| Postavio/la: Milena Aprcović

Podgorica bogatija za dvije kompozicije ulične umjetnosti Foto: Facebook

Tokom oktobra, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada realizovao je projekat oslikavanja javnih površina, slijedeći savremene urbane umjetničke prakse, saopšteno je iz Sekretarijata. 

"Još od doba paleolita, istorija bilježi umjetnost u javnom prostoru, od tadašnjih predstava iz pećine Altamira do današnjih murala. Podgorica je danas bogatija za dvije složene kompozicije ulične umjetnosti.

Prva lokacija je amfiteatar u okviru objekta Banja, među Podgoričanima poznatiji kao prostor oko knjižare Karver, koji je oslikan po idejnom rješenju grafičke dizajnerke Hajdane Kostić, a inspirisan radom dvije američke street art umjetnice Jesssie i Kate.

Oslikavanje amfiteatra je uradila umjetnička grupa Kunstler, vizuelne umjetnice koje su sa izuzetnom posvećenošću i tehnikom izvela data rješenja.

S obzirom na to da se u dijelu objekta Banja nalaze institucije kulture (Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Muzički centar i Kinoteka, Muzeji i galerije Podgorice), po idejnom rješenju Hajdane Kostić, a inspirisano crnogorskom nematerijalnom baštinom, konkretno tehnikom izrade dobrotske čipke, nastale su razigrane kompozicije –motivi našeg nasljeđa po mostu Žrtava 5.maja, koje je izvela umjetnička grupa Kunstler.

Artističkim intervencijama trudićemo se i dalje da mijenjamo urbanu fizionomiju ovog dijela grada, kako bi i sugrađani počeli da ga doživljavaju kao kreativni kvart", naveli su iz Sekretarijata. 

Na ovaj način, lokalna kultura i kreativnost trebalo bi da postanu dodatna vrijednost, odnosno nematerijalni kvalitet grada, zaključuju u saopštenju. 

Ostavi komentar

0/300