10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Muzikom ka inkluziji

Podgorica

Tag Gallery
Comments 0

Muzikom ka inkluziji

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

U Podgorici je danas održan okrugli sto „Muzikom ka inkluziji“,koji je završna aktivnost istoimenog projekta koji je u prethodnih 12 mjeseci realizovao Savez slijepih CG uz finansijsku podršku Ministarstva kulture.

"Orkestar Saveza slijepih Crne Gore oformljen je krajem 70-tih godina prošlog vijeka. U tom periodu, orkestar je uspješno nastupao kako u Crnoj Gori, tako i u regionu. U novom sastavu, orkestar je zaživio 2014. godine, dok je početkom 2015-te formiran sastav koji je aktuelan i danas.

Ovaj orkestar broji sedam instrumentalista, od kojih su tri i prateći vokali i sedam solista. Ovu vokalno-instrumentalnu grupu, koja izvodi žanrovski različite kompozicije sačinjavaju članovi Saveza slijepih Crne Gore i njihovi prijatelji. Koncerti koji su do sada održani bili su na različitim destinacijama, u svim regijama naše zemlje, ali i u okolnim državama. Povodi su različiti: nekada je to obilježavanje značajnih datuma (kao što je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom), nekada je povod humanitarnog karaktera, a najveći i najznačajniji je koncert održan u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici povodom obilježavanja jubileja 70 godina postojanja Saveza slijepih Crne Gore", saopšteno je iz Saveza slijepih Crne Gore.

Izvršni direktor Saveza Goran Macanović je otvaranjem okruglog stola poželio dobrodošlicu gostima iz Srbije i Makedonije.

Istakao je značaj bavljenja muzikom, i postojanja Orkestra.

"Muzika je karika koja nas veže, i nadam se da ćemo i dalje sarađivati", rekao je on.

Anđela Dragović, članica Orkestra i koordinatorka projekta istakla je značaj rada Orkestra i realizacije ovog projekta. Predstavila je rad Orkestra i niz koncerata koji su održani.

"Bavljenje muzikom je značajno. Bilo da posjedujemo vokalni ili instrumentalni talenat, treba da radimo i dalje. Koncerti nam daju vjetar u leđa i pozitivnu energiju. Posebno smo ponosni na naše autorsko djelo. Prvo, autorsko djelo, koje će pospješiti naš rad u budućnosti", rekla je ona.

Anđela je naglasila i značaj bavljenja muzikom za osobe oštećenog vida i postojanja Orkestra.

Na okruglom stolu, premijerno je prikazan i spot za prvu autorsku pjesmu Saveza slijepih Crne Gore “Svjetlost duše”.

Gost iz Srbije, Slobodan Dujkić pozdravio je skup i zahvalio se na pozivu da prisustvuje i okruglom stolu i koncertu.

"Završio sam harmoniku. Kao klinac nisam razmišljao da ću se baviti muzikom, ali moji roditelji jesu. A sada mogu reći da sam najaktivniji muzičar u Savezu slijepih Srbije", kaže on.

On dodaje da je bavljenje muzikom zaista dobro za osobe sa invaliditetom, otvara nove vidike, nove puteve.

Žanko Stankov, gost iz Makedonije, istakao je zadovoljstvo što je u Crnoj Gori i što će se predstaviti crnogorskoj publici. Bavi se muzikom već 20 godina, iako nema završenu školu.

"To je dar od Boga. Imam svoj bend i nastupamo svuda", ističe on.

Okrugli sto je bio prilika da prikažemo značaj bavljenja muzikom na putu ka inkluziji za osobe oštećenog vida.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR