14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Objavljen Konkurs za uređenje Trga Božane Vučinić

Podgorica

Comments 0

Objavljen Konkurs za uređenje Trga Božane Vučinić

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, donio je danas Odluku o raspisivanju konkursa za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje Trga Božane Vučinić u Podgorici. Sredstva za realizaciju konkursa iznose 20.000 eura.

"Osnovni cilj konkursa je izbor najboljeg idejnog urbanističko – arhitektonskog rješenja Trga Božane Vučinić, a na osnovu smjernica preciziranih u konkursnom zadatku. Od idejnog rješenja se očekuje da predloži prepoznatljivo i jedinstveno uređenje Trga, fokusirajući se na kreiranje novog javnog prostora kroz principe reafirmacije i unapređenja funkcionalnih i ambijentalnih kvaliteta ovog prostora", saopšteno je iz Glavnog grada.

Uređenje Trga Božane Vučinić podrazumijeva dodatnu aktivaciju i osavremenjivanje otvorenog gradskog prostora i njegovih sadržaja, pri tom vodeći računa o vrednovanju istorijskih, kulturoloških, socioloških i funkcionalnih zahtjeva ovog prostora.

"Formiranje isključivo pješačke zone u parteru neosporno će uticati na funkcionisanje kolskog saobraćaja, samim tim idejno rješenje mora jasno definisati i opravdati trg, ali i posljedice na cijeli saobraćajni sistem. Sve pješačke površine u kontaktu trga potrebno je remodelovati i formirati na način da podržavaju postojeće i uvode nove pješačke tokove. Svi javni prostori moraju biti dostupni i bezbjedni za sve grupe korisnika.

Predloženo urbanističko – arhitektonsko rješenje mora afirmisati potencijale predmetnog prostora i omogućiti višenamjensko korišćenje trga različitim sadržajima, čineći ga mjestom okupljanja a ne prolaznom stanicom. S obzirom na dobru konekciju prostora sa kontaktnim zonama, moguća je realizacija različitih javnih manifestacija i aktivnosti na trgu", kažu iz Glavnog grada.

Sa aspekta dizajna i materijalizacije planirano parterno uređenje područja treba da bude bazirano na upotrebi plemenitih i trajnih materijala (pješačke površine, urbana oprema, rasvjeta), u što većoj mjeri afirmišući koncept ekološke, energetske i ekonomske održivosti.

"Urbana oprema treba da omogući racionalno, inovativno, funkcionalno i dinamično korišćenje javnog prostora. Idejnim rješenjem odrediti poziciju i oblikovanje urbane opreme koja obuhvata elemente i prostore za sjedjenje, javnu rasvjetu, posude za otpatke, žardinjere, nadstrešnice, umjetnost u javnom prostoru, privremene objekte…

S obzirom na to da se konkursnim rješenjem tretira samo prostor trga, zadržavajući postojeće objekte u datim gabaritima, idejnim rješenjem predložiti rekonstrukciju i sanaciju fasadnih frontova trga", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR