10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podgorica: Modernizacijom javne rasvjete višestruko smanjeni troškovi

Podgorica

Comments 0

Podgorica: Modernizacijom javne rasvjete višestruko smanjeni troškovi

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Uspješnom realizacijom prve faze projekta modernizacije javne rasvjete u sklopu koje je ugrađeno 11.050 LED svjetiljki na seoskom i prigradskom području, kao i u parkovima na teritoriji Podgorice, uključujući Opštinu u okviru Glavnog grada Golubovci, višestruko su smanjeni troškovi po osnovu potrošnje električne energije i održavanja, što su bili i prvenstveni ciljevi ovog projekta, saopšteno je iz Pg biroa.

"Naime, stare svjetiljke su predstavljale cjelinu čija je instalisana snaga iznosila preko 1.5 MW, dok nakon rekonstrukcije instalisana snaga LED svjetiljki iznosi svega 0.25 MW. Pri tome, nove LED su tako programirane da u kasnim večernjim časovima, odnosno u periodima sa smanjenom frekvencijom saobraćaja smanjuju intenzitet svjetlosti čime se postiže dodatna ušteda električne energije.

Osim toga, imajući u vidu da su stare svjetiljke trošile veliku količinu električne energije, a vrlo često se kod njih kao posljedica slabe energetske efikasnosti, svjetlost rasipala van površine saobraćajnice, često i na privatnim posjedima, javna rasvjeta se isključivala u 23:00 časa po zimskom računanju vremena, odnosno u ponoć po ljetnjem računanju vremena, kao jedna od nepopularnih mjera štednje".

Ugradnjom savremene LED rasvjete, zbog minimalne potrošnje električne energije, izmijenjen je režim rada javne rasvjete, tako da sada rasvjeta radi do ranih jutarnjih časova, što je doprinijelo poboljšanju uslova života i povećanju bezbjednosti naših sugrađana, navedeno je u saopštenju. 

"Osim toga, obzirom na garantni period od 10 godina, održavanje novih LED svjetiljki je, shodno ugovoru o javnoj nabavci obaveza kompanije „Ramel“, pa se ostvaraju i uštede po osnovu održavanja novih LED svjetiljki u seoskim i prigradskim naseljima. Podsjećamo da su zbog stare svjetiljke zbog dotrajalosti, ali i  udaljenosti od baze „Komunlane usluge“ d.o.o iziskivale i velika finansijska sredstva za održavanje", zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR