10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Han: Otvaranje poglavlja jasan je signal posvećenosti EU Crnoj Gori i cijelom regionu

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Han: Otvaranje poglavlja jasan je signal posvećenosti EU Crnoj Gori i cijelom regionu

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Nakon današnjeg otvaranja poglavlja 27 ministarka spoljnih poslova Austrije, Karin Knaisl kazala je da je Crna Gora lider kada su posrijedi EU integracije.

Crna Gora zvanično otvorila poglavlje 27 - Životna sredina

''Crna Gora je zemlja koja najviše napreduje u polju pregovora. Danas je otvoreno poglavlje koje je  veoma zahtjevno. Otvaranje ovog poglavlja znači da je napredak vidan, a ujedno je i ohrabrenje da nastavite reformu. Crna Gora bi trebalo da se fokusira na rezultate na polju vladavine prava, uključujući organizovani kriminal i korupciju, što je ključ za dalji napredak''- kazala je ona i dodala da vjeruju da će Crna Gora nastaviti da pokazuje rezultate.

Komesar za proširenje Johanes Han ocijenio je da je današnje otvaranje poglavlja 27 dokaz kontinuiranog napretka Crne Gore.

''Ova oblast je od ključne važnosti za buduće generacije i za njihov kvalitet života. Crna Gora je u svom Ustavu definisala sebe kao ekološku državu. Svi dalji napori treba da budu usmjereni ka očuvanju te kerakteristike iz Ustava, kao i na razvijanje zelene ekonomije''- kazao je Han i dodao:

''Crna Gora je još u ranoj fazi ispunjavanja standarda iz sfere ekologije. U budućnosti Crna Gora treba da pokaže visok nivo posvećenosti i političke volje. Biće neophodna značajna finansijska i ljudska ulaganja kada je posriejdi ovo poglavlje, posebno kada je u pitanju sektor otpada i voda. Posebna pažnja trebalo bi da bude posvećena očuvanju prirode poput rijeke Tare, Skadarskog jezera, Solane... Sve ove objlasti biće pažljivo nadgledane. Ključ za pozitivnu ocjenu u daljim integracijama biće napredak u poglavljima 23 i 24. Vidljivi rezultati moraju biti ostvareni u ključnim poljima kao što su sloboda medija, napadi na novinare, kao i korupcija''-kazao je Han.

Kako je dodao, današnja konferencija jasan je signal posvećenosti EU Crnoj Gori, ali i cijelom regionu.

''Dalji uspjeh i napredak zavisi isključivo od Crne Gore, i svih koji žive u njoj''- zaključio je.

Kako je kazao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, otvaranje poglavlja 27 došlo je nakon velikog rada Crne Gore.

''Crna Gora je sada otvorila 32 od 33 poglavlja. To znači da počinjemo nove aktivnosti na putu ka EU, što pokazuje našu čvrstu posvećenost integracijama. Nadamo se da će otvaranje posljednjeg poglavlja, koje će doći u mjesecima koji su pred nama, pokazati još jače našu posvećenost, ali i biti vjetar u leđa našim susjedima u regionu. Današnje otvoreno poglavlje jedno je od najtežih i svjesni smo toga''- kazao je Darmanović.

Kako je zaključio, današnja Konferencija je još jedan u nizu uspjeha Crne Gore i priznanje svima koji naporno rade kako bi CrnaGora napredovala na putu ka EU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR