11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović sa princom Mohamedom: Crna Gora je prijatelj UAE

Politika

Tag Gallery
Comments 1

Đukanović sa princom Mohamedom: Crna Gora je prijatelj UAE

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović susreo se danas u Abu Dabiju sa krunskim princom Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom, koji je istakao da za njegovu zemlju mnogo znači što je prihvatio poziv da uzme učešća u ceremoniji dodjele Zajed nagrade za održivost za 2019, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika.

On je naglasio da ovaj veliki međunarodni događaj dobija pravi smisao time što u njemu učestvuju prijatelji kao što je Crna Gora.



Predsjednik Đukanović i princ Mohamed su u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi razmijenili mišljenja o nizu pitanja od zajedničkog interesa.

Predsjednik Đukanović upoznao je domaćina sa političkom situacijom u zemlji i regionu i konstatovao da se Crna Gora kontinuirano stabilno i dinamično razvija. Izrazio je pritom zabrinutost zbog nekih procesa u regionu, Evropi i na globalnom planu, i istakao da se nada da to neće dovesti u pitanje osnovni kurs državne politike naše zemlje i tempo kojim se razvija.

Visoki sagovornici razmijenili su informacije o mogućnosti realizacije krupnih projekata u oblasti infrastrukture, turizma i proizvodnje hrane. Izraženo je uvjerenje da je veoma brzo moguće proširiti portfolio zajedničkih poslova u ovim oblastima, što bi bilo u obostranom interesu i dodatno vodilo ubrzanijem razvoju Crne Gore.

Đukanović je posebno potencirao razmjenu mišljenja o iskustvima Emirata u oblasti obrazovanja i razvoja novih tehnologija, naglašavajući potrebu njihovog transfera prema Crnoj Gori.

On je istakao da je to jedan od strateških prioriteta u njegovom radu tokom predsjedničkog mandata.

Princ Mohamed podržao je taj pristup i predložio da se već tokom ovog boravka predsjednika Đukanovića obave početni razgovori sa kompetentnim predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji će imati zaduženje da pokrenu saradnju i pomognu Crnoj Gori u bržem usvajanju novih znanja i implementaciji rezultata primjene novih tehnologija.

Njegova zemlja je spremna, kako je rekao, da pomogne Crnoj Gori da uhvati priključak sa modernim razvojem koji se bazira na vještačkoj inteligenciji i nano-tehnologijama, jer iz vlastitog iskustva znaju kako je to bilo kada su propustili poljoprivrednu i industrijsku revoluciju.

Zato je danas jedan od tri vodeća univerziteta u zemlji Univerzitet za vještačku inteligenciju i oni će svoja dostignuća podijeliti s crnogorskim prijateljima.

Princ Mohamed je izrazio spremnost da posjeti Crnu Goru i predložio predsjedniku Đukanoviću da zvanično posjeti Emirate u terminu koji njemu bude odgovarao.

Domaćini su predsjedniku Đukanoviću na dodjeli Zajed nagrade za održivost ukazali posebnu čast zamolivši ga da uruči jednu od glavnih nagrada u oblasti obrazovanja Nacionalnoj srednjoj školi Muntinlupa sa Filipina.

Inače, na ovoj ceremoniji prisustvovalo je 13 šefova država, kao i visoki predstavnici vlada, intelektualnih i biznis krugova iz 175 zemalja.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

crnogorac

djesi brate ,dacu ja tebe i kucu i pare u mojim emiratima i to da biras a onda ces biti nas kralj....