Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Medojević: Vojnici će biti topovsko meso, Stanišić: Najviše vam smeta jer je vojska crnogorska

| Postavio/la: Vladana Jovanović

Žustro o izmjenama Zakona o Vojsci!

Medojević: Vojnici će biti topovsko meso, Stanišić: Najviše vam smeta jer je vojska crnogorska

Izmjene zakona o Vojsci stigle su i do plenuma. Iako je skoro usvojen još važeći Zakon o Vojsci Crne Gore, ima razloga zašto Vlada traži izmjene, tvrdi ministar odbrane Predrag Bošković. Nakon ulaska u NATO, crnogorski vojnici imaju obavezu učestvovanja u misijama Alijanse, shodno članu 5 Sjeveroatlantskog ugovora kojim je zapisano da napad na jednu znači napad na sve države članice.

Predviđeno je nekoliko obaveza, čijim neizvršavanjem, vojnik dobija otkaz, navodi Bošković.

„Odbijanje stupanja na dužnost formacijskog mjesta na koje je lice postavljeno, odbijanje učešća u međunarodnim snagama u inostranstvu, postojanje bezbjednosne smetnje i nezavršavanje vojne obuke poslije prijepa u službi u vojsci novi su uslovi za prestanak službe u vojsci“, pojasnio jue Bošković.

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić, zadovoljan izmjenama Zakona, predlaže usvajanje.

„Na ovaj način se dodatno jačaju sposobnosti Vojske Crne Gore da izvrašava ustavne obaveze kao i učešće u kolektivnoj odbrani u okviru NATO-a“, smatra Vuletić.

Učešće u misijama u inostranstvu je, još važećim Zakonom, na dobrovoljnoj osnovi. Novo rješenje, kojim je obavezno, nije prihvatljivo DF-u. Nebojša Medojević kaže da je posrijedi opasan presedan jer, kako se izrazio, Crna Gora nije postala članica Alijanse voljom građana nego političke elite.

„Da li mi, poslanici crnogorskog parlamenta, treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje globalnog bankarskog fašizma“, pita Medojević.

U Demokratskom frontu smatraju i da se takvom odredbom krše elementarna ljudska prava.

„Ministarstvo odbrane i Vlada rizikuju živote crnogorskih građana radi avanturističkih pokušaja globalnih fašista a ne zbog očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, mira i bezbjednost“, kazao je Medojević.

Obrad Stanišić iz DPS-a vjeruje da, kad je posrijedi Vojska, DF-u smeta to što je ona crnogorska.

„Vojska je crnogorska i ničija više. Vojska je samo crnogorska i štiti interese Crne Gore“, poručio je Stanišić.

O izmjenama Zakona o Vojsci, Skupština će se naknadno izjasniti.

Komentari

Boki,

Kako se brinu ovi iz DF-a za crnogorske vojnike.Pa oni bi najradije "pogoreli"i ove ovdje a mogu misliti sta bi voljeli sa se desi ovima sto odu u inostranstvo.Bas su se zabrinuli...Za zaljenje.Uobicajeno za njih.

Ostavi komentar

0/300